Afbeelding

Een ezel als gids Ga ezelwandelen: hartstikke zen.

Een ezel is heer en meester in kalmte en rust. Ben jij daar wel aan toe? Ga aan de wandel met een ezel als gids. Je kunt zelf kiezen of je maar een uurtje nodig hebt, een halve dag of meerdere dagen om weer op te laden. Je loopt door het Ketelwoud bij Nijmegen, nét over de grens in Duitsland en je komt langs middeleeuwste kloosters, loopt door Duitse stadjes en over Romeinse paden.

Afbeelding

Heartbreak Hotel Jaren '50 & '60 strandtent op Terschelling.

Zuurstokroze meubilair, Johnny Cash en Elvis door de speakers, knallers van milkshakes, maar dan gewoon aan de Hollandse kust. Heartbreak Hotel is een strandtent in Oosterend, Terschelling. Een flink eind fietsen (zeker met wind tegen), maar als je er eenmaal bent, wil je er voorlopig niet meer weg. Plof neer en dompel je voor even onder in het Amerika van de jaren ’50 en ’60. Gewoon aan de Hollandse kust.

Afbeelding

Wakker worden in een weiland Hotel-cubes in het Friese Weidemurhout.

Hotel-cubes, een mooi woord voor een kubus als hotelkamer. Dat klinkt misschien een beetje simpel, maar dat is het niet! Ten eerste: ze staan in een weiland van 3,5 hectare vlak bij Leeuwarden. Ook zijn ze duurzaam gebouwd én hebben alle kubussen een enorme glaswand. Dat betekent lekker vanuit je bed uitkijken over de weilanden. Wakker worden als het beste paard van stal!

Kijk hier voor meer informatie.

Afbeelding

Cursus Plat Maastrichts Wablief?

Ook altijd moeite om het snelle gebabbel van Maastrichtenaren te verstaan terwijl je daar rustig een Limburgs pilsje staat weg te slurpen? Heb je altijd al de taal willen leren van de stad waar André Rieu vandaan komt? Of misschien wil je tijdens carnaval indruk maken op die ene verrukkelijke Maastrichtenaar? Doe dan de cursus plat Maastrichts. Het Maastrichtse volkslied, typische Maastrichtse uitspraken en Maastrichts schelden: het wordt je allemaal vakkundig aangeleerd.

Mestreechs
Op ludieke wijze maak je kennis met het zangerige taaltje der Zuiderlingen. Deze ongedwongen groepscursus Mestreechs dialect wordt gegeven door een rasechte Maastrichtenaar. Wie weet kun jij na afloop de volgende zin vertalen: D’r stoon twie keuj oonder de buim…

Afbeelding

Pluk het lekker zelf! Ontdek de Fruittuin van West.

Woon je in (de buurt van) Amsterdam? Ga eens naar de Fruittuin van West! Randje Amsterdam, ontzettend biologisch én leuk voor de kinderen. In de mega boomgaard kun je zelf je favoriete fruit plukken (je vindt er wel 20 soorten!).

Op de boerderij kun je bij de kippen zoeken naar eitjes, lekker spelen, van alles proeven en het allerbelangrijkste: hartstikke vies worden. Op het terrein vind je ook een kaaswerkplaats waar kaasmaakster Mathilde echte Hollande kaas maakt, op Franse wijze. Trek gekregen? Drink een kopje koffie in het Tuincafé en neem er gerust een appel(taart) of cake bij. Of blijf hangen voor de lunch of borrel.

Voor thuis is er ook genoeg te vinden: in de bio-winkel koop je al je dagelijkse boodschappen, maar dan biologisch of biologisch-dynamisch gecertificeerd. Klinkt misschien ingewikkeld, valt hartstikke mee.

Flinke lijst, toch? Maar er is meer! Check de website voor het volledige aanbod.

Afbeelding

Tot in de nok De hoogste torens van Nederland beklimmen.

Martinitoren in Groningen
Er gaat niets boven Groningen, zeker niet als je op het hoogste puntje van de stad hebt gestaan. Beklim de Martinitoren en kijk op bijna 100 meter hoogte uit over de stad en de omgeving.

De Lange Jan in Middelburg
Een bezoekje aan Zeeland is altijd een goed idee. Wil je daar wat extra lichaamsbeweging aan toevoegen? Bestijg De Lange Jan! De klim de moeite absoluut waard: je kijkt uit over de historische stad en bij goed weer kun je zelfs de Zeeuwse eilanden zien liggen.

Laurenskerk in Rotterdam
De Rotterdamse architectuur is een mix van oud en (veel) nieuw. Beklim de Laurenskerk, een van oorsprong middeleeuws gebouw dat straalt tussen het vele glas en hoge torens die Rotterdam rijk is. Zeg je Rotterdam dan zeg je skyline, dus je kijkt gegarandeerd je ogen uit.

Nieuwe Kerk in Delft
De Nieuwe Kerk is de op één na hoogste van Nederland en na het nemen van de 376 treden (succes!) sta je boven. Delft is gezellig, het uitzicht over de stad prachtig: dus gewoon eens gaan. En een leuk weetje: de top is gemaakt van Bentheimer zandsteen, dat door zure regen steeds donkerder wordt. Er heeft dus geen brand gewoed!

Eusebiuskerk in Arnhem
Liever een toren met een lift? Dan moet je in Arnhem zijn! Je kunt daar de Eusebiuskerk op, met een lift dus, of gewoon via de trap. Je kunt er ook de Eusebius Experience doen, met verhalen over wat de kerk allemaal gezien en meegemaakt heeft.

Domtoren in Utrecht
Nog een toren die je een keer in je leven moét beklimmen: de Domtoren in Utrecht, de hoogste beklimbare toren van het land. Wij raden je wel aan pas te gaan als hij weer uit zijn jasje is: hij wordt namelijk gerenoveerd en is al een tijdje ingepakt. De verwachting is dat de renovaties eind 2024 klaar zijn.

Afbeelding

Breng een bezoekje aan Trix Naturalis: natuur, natuur, natuur.

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit, maar je kunt ook het museum bezoeken. In het nieuwe Naturalis dompel je je onder in de wonderlijke wereld van de natuur. Ga bijvoorbeeld met het hele gezin op ontdekkingstocht door de spiksplinternieuwe tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur. En T. rex Trix? Die is er ook weer bij!

Natuurvraag? Stel hem!
Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, en wil je weten wat het is? Of heb je een natuurvraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Stuur je vraag dan naar natuurvraag@naturalis.nl. Leuk, toch?

Afbeelding

Zelf maken: ‘Wie is het?’ Maak je eigen bordspel.

Heb je grijs haar? Heb je een snor? Draag je een pet? Herkenbare vragen voor de doorgewinterde ‘Wie is het?’-speler. Het is en blijft een geweldig gezelschapsspel, daar is geen discussie over mogelijk. Maar na tig keer spelen ben je wel een keertje uitgekeken op Bill met z’n eivormige hoofd,  Joe met blonde krullen en kekke rode designersbril en Max met z’n dikke snor en dito lippen.

Weg met Bill, Max en Anita (tenzij je eigen vrienden ook zo heten)
Schroom vooral niet om het spel naar je eigen hand te zetten en de vertrouwde poppetjes te vervangen door je eigen vrienden of familie. Do it lekker yourself, gegarandeerd meer spelplezier! Print de foto’s uit, zorg er wel voor dat ze perfect passen in de rasters van het originele spel. Appeltje eitje!

Afbeelding

Hollandse Nieuwe zoals het hoort Haring happen als een pro.

Met of zonder uitjes en zuur? Op een broodje of zo van het staartje? De Hollandse Nieuwe kun je op verschillende manieren eten en dit verse visje is volgens velen de lekkerste haring die er te krijgen is. Niet voor niets wordt er elk jaar opnieuw flink betaald voor het eerste tonnetje…

Tijdens de workshop ‘Hollandse Nieuwe’ van Leen Verbaan uit Venlo ontdek je onder andere welke haring geschikt is om Hollandse Nieuwe van te maken. Of hoe je zo’n vette rakker het beste schoonmaakt, beoordeelt en proeft. Hogere haringkunst dus! Uiteraard neem je je zelf gefileerde visjes mee naar huis.

Contactgegevens
www.leenverbaan.com

Afbeelding

Als ranger door het leven Backstage bij Safaripark Beekse Bergen.

Als ranger kom je op plekken waar anderen niet mogen komen én je beleeft er geweldige ervaringen met de dieren. Ringstaartmaki’s voeren, operatiekamers bekijken of misschien wel poep scheppen bij de olifanten 😉

Een dag als ranger door het leven bij Safaripark Beekse Bergen? Gewoon doen!

Afbeelding

Dé mobiele buitenbios De Brommerbios tuft het hele land door.

Lotte en Maarten, twee filmfanaten uit Utrecht houden van oude brommers en goede zomeravonden in het park. Samen zochten ze naar een geniale combinatie tussen hun lievelingsdingen. En zij vonden! Op een oude bakbrommer uit de jaren ’70 bouwden ze een mobiele buitenbioscoop: de Brommerbios.

Sinds de zomer van 2014 tuft de Brommerbios door Nederland. Heel veel door Utrecht, maar hij gaat soms ook verder van huis: ook in Den Haag en op Vlieland dook de mobiele bioscoop op. Op het scherm zie je films van jonge makers die (nog) niet in de reguliere bioscopen draaien. Check de site en zie welke route de Brommerbios op dit moment aflegt.

Contactgegevens
www.brommerbios.nl

Afbeelding

Lachworkshop Woehahahaaaa.

Een enorm cliché natuurlijk, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: lachen is gezond. Tijdens het lachen produceren je hersenen namelijk de stof endorfine. Deze stof wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, en geeft een gevoel van flinke euforie.

Lachclub
Fijn dus, dat lachen, en ook nog eens heel goed voor je. Daarom bestaan er tegenwoordig speciale lachworkshops. Het doel: lach je tanden bloot om niks, gewoon omdat het kan. Tijdens een lachbui vergeet je even al je zorgen en kunt je je even helemaal ontspannen. Bij de Lachclub in Utrecht start je met een gezamenlijke warming up, waarbij je lachspieren eerst goed losgemaakt worden. Na de warming up begint het echte lachen, en misschien krijg je later zelfs echt de slappe lach.

Afbeelding

Onthaasten tegen de klok in Zó voorkom je een botsing in een yurt.

Oorspronkelijk komen de opvallende tenten uit Mongolië, maar een weekendje Azië doe je niet zo één, twee, drie. Beter ga je naar Texel! Daar vind je namelijk yurts waarin je heerlijk bijkomt van je druk-druk-druk leven. Je gaat terug naar eeuwenoude eenvoud en kunt eer heel goed onthaasten. De yurts zijn van alle gemakken voorzien: van heerlijke hangmatten en buitenstoelen tot een fijne picknicktafel. Je moet er alleen wel tegen kunnen dat je uit je yurt moet om je naar het kleinste kamertje te begeven. Het sanitair ligt namelijk op zo’n 50 meter van het yurtterrein. Nog een tip om je verblijf in de yurt zo aangenaam mogelijk te maken: doe als de Mongolen en loop altijd tegen de klok in als je je in een yurt bevindt. Dat voorkomt botsingen.

Afbeelding

Verwen eens een varken Samen knuffelen op een bedje van stro.

Dat ze niet alleen goed knorren, maar ook koppie koppie zijn wisten we al. Dat varkens daarnaast prima bedpartners zijn, is nieuw. Je kunt dit zelf ervaren tijdens een varkensmassage in Het Beloofde Varkensland. Deze plek is een veilige haven voor varkens die aan de bio-industrie zijn ontsnapt. Behalve een aangenaam onderdak geeft oprichtster Dafne Westerhof de varkens ook dagelijks een massage. En dat kun jij ook doen tijdens een workshop ‘Varkensmassage’. Het is heerlijk om deze goedzakken te knuffelen op een bedje van stro. Daar knap niet alleen jij van op, ook de varkens zullen instemmend knorren.

Afbeelding

Een museum voor de kat z’n kunst Geen kattenpis.

De kat heeft in de kunstgeschiedenis voor veel verschillende kunstenaars vaak de rol van muze op zich genomen. Het Amsterdamse museum Het KattenKabinet geeft je daar een mooi overzicht van. Hét bewijs dat katten meer doen dan vensterbankhangen, spinnen en luieren.

In Het KattenKabinet vind je kattengerelateerd werk van onder andere Picasso, Rembrandt en Corneille. En dat geeft je al snel een idee van het belang van deze eigenwijze haarballen voor de kunst en cultuur door de eeuwen heen. Misschien is dat wel de reden dat veel katten zo arrogant uit hun ogen kijken: wie weet is hun voorvader wel door Rembrandt geschilderd.

Afbeelding

Je ballen geven licht Speel eens een potje blacklight ping pong.

Wie is er niet groot geworden met een potje ‘rond de tafel’ op de camping? En niet alleen vliegen rond de tafel, ook daaromheen bloeiden er heel veel liefdes en vriendschappen op. Lekker nostalgisch vinden wij. En laat een potje tafeltennis nou weer helemaal hip zijn!

Op kantoor zie je het steeds vaker, maar ook in hippe concept stores en kroegjes sla je steeds vaker een balletje. Misschien heb jij de ping pong-tafel van je ouders laatst uit het stof gehaald en om je potje ‘rond de tafel’ wat spannender te maken hebben we een leuke tip voor je. Doe het eens met blacklight! Het enige wat je nodig hebt is een goed donker te maken kamer, want zo’n uv-lamp scoor je overal online. Wat fluoriserend tape erbij en eventueel speciale lichtgevende verf om het af te maken en jullie kunnen los!

Dit heb je nodig: een lampfluoriserend tape en lichtgevende verf.

Afbeelding

Swingend voor het stoplicht Met de discotaxi naar je feestje, of je werk.

Zin in not your ordinairy taxiride? Na een ritje in een discotaxi word je geheel in stijl thuis (of natuurlijk op dat vette feestje) afgezet. Zo kom je helemaal in de feeststemming óf sluit je de avond knallend af!

Als je in Amsterdam ‘s avonds namelijk Maroni Sonelli belt, komt hij in een echte spacewagon voorrijden. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar als de deur open gaat wordt duidelijk waarom dit zo’n bijzondere taxi is. Discobollen, blacklight, enorme boxen en een muziekcollectie waar Ruud de Wild jaloers op zou zijn. Sonelli heeft van alle genres een heleboel. Jij vraagt, hij draait (en stuurt). En door de microfoon krijg je vrolijke onzin over je heen gestort om het feestje compleet te maken.

Maroni Sonelli | +31 6 54698187 | discotaxi@europe.com

Afbeelding

Linksaf of rechtsaf? Doe ‘ns gek en fiets een andere route.

Die vertrouwde route die je altijd naar huis fietst, wordt dat niet een beetje saai? Wij geven je graag wat inspiratie voor wat meer variatie in je terugreis, of ideetjes als je gewoon heel veel zin hebt om te verdwalen.

Rijd bijvoorbeeld eens een stukje langer rechtdoor of rijd met iemand mee die nét ergens moet zijn. Gebruik uiteindelijk natuurlijk géén Google Maps om de weg naar huis weer te vinden, dan kom je nog eens ergens.

Zin om op ontdekkingstocht te gaan en misschien wel echt te verdwalen? Ga dan overal linksaf waar je normaal gesproken rechtsaf gaat en andersom. Eens zien waar je dan uitkomt… Van tevoren een route uitstippelen kan ook goed werken: links – rechts – rechts – links en ga zo maar door. Gewoon, omdat het kan!

Afbeelding

Bart van Sales op z’n kop Speel een potje voetbal als ’n stel Teletubbies.

Zin om ‘lekker gek’ te doen met collega’s, vrienden of familie? We weten nog wel iets! Bubbelvoetbal. We hebben het zelf mogen meemaken en geloof ons, het is om te gieren.

Het gaat ongeveer zo: twee teams hijsen zich in een opblaasbare bubbel, de voetbal wordt in het spel gebracht en vanaf dan is het rennen, bouncen, stuiteren en lachen geblazen. De ervaring leert wel dat mannen het spel iets anders (lees: ruiger) spelen dan vrouwen, maar ach. Pijn doe je je zeker niet. Al heb je de volgende dag wél last van je buikspieren van het lachen. Naast het ouderwetse spelletje voetbal zijn er ook andere spelopties, zoals overlopertje of gewoon beuken tot iedereen is omgevallen. Na een uurtje ben je kapot!

Afbeelding

Laat je tong zien En trek de kracht van de voorvaderen in jezelf.

Haka is de traditionele dans van de Maori: de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Voor heel veel gelegenheden hebben ze een speciale Haka. Een dans waarbij ze de kracht van hun voorvaderen als het ware ‘in’ zichzelf trekken (vandaar die trek-achtige bewegingen die ze vaak maken). Bijvoorbeeld als er iemand gaat trouwen, voor een begrafenis en zelfs voor oorlogsvoering bestaan speciale Haka’s. En ze gebruiken niet alleen krachtige bewegingen, maar ook de stem is onmisbaar.

Klinkt dit interessant? Haka kun je leren! Bij Hiko Haka bieden ze workshops aan, die je samen met vrienden, familie of collega’s kunt doen. Alles voor de teambuilding toch? Het is zelfs mogelijk jouw bedrijf een eigen Haka te ontwikkelen. Leuk voor op de maandagochtend, om met z’n allen de werkweek mee te beginnen… 😉

Afbeelding

Vette sporen in het zand In een XXL-truck kan je prima zeehondjes spotten.

De Vliehors wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd: een zandvlakte van 20 vierkante kilometer, aan de westkant van Vlieland. Op Vlieland zul je geen fata morgana voor je ogen zien verschijnen. Maar er zijn wel genoeg andere natuurverschijnselen die je de adem zullen benemen tijdens een tocht op de Vliehors Expres.

Je leert op een leuke manier het prachtige Waddeneiland kennen. De omgebouwde truck de Vliehors Expres heeft verschillende routes: Rondrit Vliehors waarbij je zeehonden kunt spotten, of de Avontocht waarbij je de zon onder ziet gaan, geniet van de prachtige lucht en de dag afsluit rond een kampvuur bij een drenkelingenhuisje. Lekker uitwaaien geblazen dus!

Afbeelding

Lucy in the sky Tweepersoonshotel op niveau in ’t Oost’n.

Het Havenkwartier van Deventer is een tijdje geleden opgeleukt met drie uiterst fraaie hotelletjes: Lucy Cube, Lucy Glxy en Lucy Nomad. Samen zijn zij Lucy in the Sky. Al zijn de hotelletjes aan de kleine kant, ze zijn stuk voor stuk uniek én ingericht met een goed gevoel voor design.

Twee Lucy’s zijn gebouwd op een dak en Lucy Cube is gebouwd op een graantrechter. Zo heb je dus altijd prachtig uitzicht over de haven en de rivier en word je door niemand anders lastiggevallen dan hooguit wat vogels (of je snurkende partner natuurlijk). Alle Lucy’s zijn trouwens voorzien van een heerlijk bed, dakterras en jummie ontbijt met bubbels!

Afbeelding

De frikandel als foodporn Bookmark je dagelijkse dosis snacknieuws.

Hartstikke leuk natuurlijk, al die foodblogs. De een is nog mooier dan de ander en je struikelt over de Pinterest-perfect creaties. Maar even serieus: hoe vaak doe je er echt wat mee? Nee, dan het blog Snacknieuws. Je leest hier het nieuwste van het nieuwste over – jawel – snacks. Van hamburgers tot taco’s en van frikandel tot snoep. Zo leerden wij dat er dit jaar een Snackletter rond Sinterklaas in omloop is, dat er bij Snackcorner Nieuwveld zoiets bestaat als een Friket en dat je ook gummyberen van 13 kilo kunt bestellen. We bedoelen maar.

Afbeelding

Tukken tussen de takken Een romantische rendez-vous op grote hoogte.

Als je zin hebt in een flinke dosis romantiek op grote hoogte inclusief prachtig uitzicht, dan is een overnachting in een boomhut precies wat je nodig hebt. En dan niet zo’n krakkemikkige boomhut zoals je hem vroeger maakte, maar met de luxe van tegenwoordig.

In Almere vind je de Boomhut Suite. Je kijkt direct uit over het Weerwater en Vogeleiland. ’s Morgens word je in je kingsize bed wakker van vrolijk tjirpende vogeltjes. En op je balkon kun je rustig ontbijten, of juist een goed glas wijn drinken bij zonsondergang. Een nacht die je niet snel vergeet!

Afbeelding

Ontdek de troubadour in jezelf Ook jij kan liefdesliedjes schrijven.

Dat Mariah Carey gezegend is met een gouden keeltje, daar kunnen we helaas niets aan veranderen. En je de zwoele zangkunsten bijbrengen van iemand als John Mayer is ook niet aan ons besteed… Wat we wel kunnen: je helpen de troubadour in jezelf te ontdekken.

Bij verschillende workshops door het hele land helpen ze je een mooi begin te maken aan die Frank Sinatra-carrière of sexy Madonna performance, tijdens een workshop liedjes schrijven, of zoals dat tegenwoordig zo mooi heet: songwriting. Doe inspiratie op voor dat nummer om je geliefde ten huwelijk te vragen en leer liedjes schrijven als de beste. Of overwin je eeuwigdurende plankenkoorts en pik gelijk wat extra zangtheorie mee! Of je het niveau van een echte A-ster haalt is nog de vraag, maar voor troubadour kan je na zo’n workshop prima door.

Afbeelding

Met de sleurhut van de buren Je vakantieparadijs op wielen staat om de hoek.

Helaas (of gelukkig) ga je niet het hele jaar met je camper, caravan of vouwwagen op pad. De oprichters van Goboony en Camptoo zagen daar een gat in de markt. Ken je Airbnb? Dan snap je dit concept ook. Ga naar de website en zoek een camper/caravan/vouwwagen bij jou in de buurt. Voeg eventueel filters toe om je zoektocht beter aan te laten sluiten op je wensen. Bekijk vervolgens het aanbod en boeken maar! Leuk om te weten is dat je altijd van particulieren huurt, dus een huiselijk gevoel heb je sowieso te pakken.

Afbeelding

Sterrenhemel op je systeemplafond Vanuit je bed digitaal verdwalen in de melkweg.

Beeld je eens in: een romantische avond in de gloeiende avondraad. De tijd waarin de zon van plaats ruilt met de maan en het blauwe van de lucht langzaam verandert in een goedgevulde sterrenhemel.

Ho, stop. Het spijt ons dat we je uit je roze bubbel moeten halen, maar dit soort tafereeltjes zie je toch eerder in de hemel van Zuid-Frankrijk dan in ons koude kikkerlandje. Maar, geen zorgen, wij hebben de oplossing! Met deze romantische sterrenprojector kun je namelijk real-time sterren van buiten binnen projecteren. Hierdoor dompel je je kamer in één klap om tot heuse sterrenhemel, zomaar op maandagavond. Of Valentijnsdag natuurlijk. Romantisch, niet?

Het kan ook ietsje goedkoper. Als je Stellarium of Google Earth downloadt kun je namelijk samen digitaal naar de sterren kijken, gewoon vanuit bed bijvoorbeeld. Haardvuurtje aan (of zo’n haardje via je computer), hapjes op tafel, muziekje op en kijken maar.

P.S. Zet de instellingen van Google Earth wel even op Sky.

Link sterrenprojector
Link Stellarium
Link Google Earth

Afbeelding

Me Tarzan, you Jane Niet slingeren, maar lopen tussen de boomtoppen.

Je hoeft geen flink geoefende Tarzankreet te kunnen om je soepel door de boomtoppen te bewegen, hoor! In Buitencentrum Boomkroonpad in boswachterij Gieten-Borger (Drenthe) kun je namelijk heel ontspannen wandelen tussen de boomtoppen. Het Boomkroonpad leidt je hoog langs de toppen van dit Drentse bos. Het is alleen niet echt geschikt voor Tarzans en Janes met hoogtevrees.

En naast een wandeling hoog in de lucht, kun je in dit gebied ook een tocht maken door de worteltunnel, een boswandeling maken of de kinderen laten spelen in De Bosweide of in het Lorkenspeelbos. Je kunt er ook hutten bouwen en broodjes bakken, dus keuze zat voor een dag in de natuur.

Contactgegevens
www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

Afbeelding

Vliegend over de motorkap En daarna springen door een brandend raam.

Niemand wil door een auto geschept worden, en als dat niet is omdat je geen zin hebt om je botten te breken, dan is het wel omdat je er waarschijnlijk nogal knullig uitziet terwijl je de klap van de wagen incasseert. Wil je leren hoe je jezelf dan wél flatteus over een motorkap beweegt? Doe de workshop Stuntman voor een dag.

Tijdens deze workshop leer je niet alleen hoe je over de voorklep van een auto moet rollen als je aangereden wordt, maar ook hoe je uit een raam springt. Bijvoorbeeld toepasbaar als je baas je betrapt op het spelen van Patience. En hoe je iemand kunt slaan zonder dat je hem echt slaat. Bijvoorbeeld toepasbaar als je je werknemer betrapt op het spelen van Patience.

Contactgegevens
www.endorfine.nl

Afbeelding

Toon mij uw tenen En ik vertel u wie u bent.

Als we schoenverkoper Jan Wieringa uit Meppel mogen geloven, vertellen je tenen niet alleen iets over welke hygiëne je erop nahoudt. Maar ook over wie je bent als mens. De stand van je tenen vertelt volgens hem namelijk iets over je karakter. En de vorm van je tenen vertelt iets over je persoonlijkheid. Dus als je tenen kunt lezen kun je iets zeggen over de persoon waar ze aan vastzitten! Je leert dit tijdens een workshop Tenen Lezen. Tipje van de sluier? Jan leert je bijvoorbeeld dat je rechter kleine teen iets zegt over je angsten en onzekerheden en dat een wrat duidt op ingehouden boosheid.

Afbeelding

Mermaid for a day Bevallig zwemmen met een monovin.

Vroeg jij jezelf tijdens het kijken van De Kleine Zeemeermin ook altijd af hoe het zou zijn om te zwemmen als een echte zeemeermin? Dan ben je niet de enige! Tijdens de One Day Mermaid Experience kun je je voor één dag Ariël voelen.

Je leert zwemmen met een flipper waar allebei je voeten in moeten, hoe je langer onder water kunt blijven en als klap op de vuurpijl mag je met een levensechte zeemeerminnenstaart het water in. Ja echt, dromen komen uit!

Contactgegevens
www.onda.training/zeemeermin-staart/zwemlessen/
www.wordzeemeermin.nl

Afbeelding

Een enkeltje schaapjes tellen Overnachten in een tram.

In de Controversy Tram-Inn hoef je gelukkig niet in te checken om te mogen blijven slapen. Op het landgoed van Frank en Irma Appel staan twee trams waar jij een bijzonder nachtje kunt doorbrengen. Er zijn vier thema’s: een Familietrammetje en trams met het thema Frans, Italiaans en Engels-Amerikaans. Elke ‘kamer’ is voorzien van een heerlijk luxe douche en toilet, ingerichte keuken, tv en gaskachel met vuurhaard. Heel bijzonder onderweg naar dromenland!

Contactgegevens
www.controversy.nl
Koningspade 36, Hoogwoud (NH)
info@controversy.nl

Afbeelding

Kunstgebit in en gaan Geef je oma op voor de rollatorloop.

Heb jij een fanatiek ingestelde oma? Of is je opa met zijn rollator stiekem sneller dan jij ooit zult zijn? Geef ze op voor de jaarlijkse Rollatorloop. Iedereen met een rollator mag meedoen. Je moet wel minimaal 500 meter kunnen wandelen. Het is gelukkig geen wedstrijd, dus wees niet bang voor gebroken heupen en rondslingerende kunstgebitten!

Contactgegevens
www.rollatorloop.nl

Afbeelding

Romantiek voor noppes Skinnydippen in een openluchtzwembad.

Met geld koop je veel. Maar voor echte romantiek glimt geen enkele creditcard genoeg. Een beetje lef en een scheutje creativiteit doen wél wonderen… Ga skinnydippen!

De spanning die je voelt als je gaat skinnydippen maakt zo’n blote duik superromantisch. Want het is natuurlijk een beetje stiekem en stout… Maar omdat je het samen doet schept het een band. We willen je natuurlijk niet aansporen iets te doen wat eigenlijk niet mag, maar je kunt het beste een plons wagen in een buitenzwembad na sluitingstijd. Klim over het hek en waag die sprong. Vergeet alleen je handdoek niet ;)!

Afbeelding

Eropuit met ome Tinus Lekker knus in een vintage camper.

Of je nu kiest voor een vakantie in eigen land met ome Tinus, neef Herbert of je eigen lief… Met de campers van Tralaluna heb je gegarandeerd een uniek weekendje weg te pakken. Geen zorgen, Tinus en Herbert zijn vintage campers, geen stoffige familieleden. Dus kies jouw favoriet en trek het land in. Want wat is er nu leuker dan helemaal tot rust komen in een volledig gerestaureerd camperbusje? Retro look en een origineel interieur, inclusief kek behangetje en vintage accessoires. Koester nostalgische gevoelens in jouw huisje op wielen!

Je kiest een unieke camper of caravan – als je een auto met trekhaak tot je beschikking hebt – en gaat voor die unieke vakantie in eigen land. Aan boord van zowel camper als caravan vind je alles wat je nodig hebt, van fris beddengoed tot ukulele. Dus jij hoeft alleen je tempo en route te bepalen!

Contactgegevens
www.tralaluna.nl
De Palts 5, Mantinge (Drenthe)
info@tralaluna.nl

Afbeelding

Hondenplons Duiken met je doggy.

De geur van natte hond zal niet je favoriete geur zijn, maar zwemmen met je hond kan alsnog erg leuk zijn. Sommige zwembaden weten dat en organiseren daarom op de laatste dag van het buitenbadseizoen een zogenaamde hondenplons. Aan het einde van het seizoen zit er niet meer zoveel chloor in het water, dus voor de grote winterschoonmaak mag je met je viervoeter jullie duikkunsten komen laten zien. En dit geluid? Dat is een enthousiast kwispelende hond die wel in is voor een plonsje.

Contactgegevens
www.hondenplons.nl

Afbeelding

Met verf gooien als Jack the Dripper Niet denken maar doen.

Doek gespannen, kwast vast, veel meer is het niet. Bij Actionpainting gaat het namelijk om impulsief schilderen, dus zonder plan vooraf. Laat je emoties en creativiteit de vrije loop: onder andere Karel Appel en Herman Brood gingen je in deze techniek al voor.

Heb je een baaldag? Knijp die tube verf maar leeg. Ruzie thuis? Ram die roller over het doek. Overal kleuren en vormen tot je niet meer kunt. Zo, dat lucht op!

Contactgegevens
www.grachtenatelier.nl
www.pieterensuzanne.nl
www.1001activiteiten.nl

Afbeelding

Retro weekendje weg Toeren met een Volkswagenbusje.

Wij dromen er regelmatig van: zo’n retro Volkswagenbusje kopen. Ooit. Maar als ‘ooit’ door de jaren heen verandert in ‘nooit’, dan kun je er ook gewoon eentje huren. Ga met Rosie of Sunny op pad en boek er meteen je route, eten, campings en reisgidsje bij en maak je mini-vakantie compleet. Zo hoef jij nergens aan te denken. Nou vooruit, alleen aan het maken van een vette roadmovie, dan ;).

Contactgegevens
www.retroweekend.nl

Afbeelding

Op boevenpad In het gevangenismuseum.

Vastzitten is echt geen pretje. Dat ontdek je in het gevangenismuseum in Voorhuizen. Je gaat daar namelijk op boevenpad door de geschiedenis van het gevangenisleven van 1600 tot nu. Bekijk werktuigen en boevenpakken of maak een ritje in een originele boevenbus (ook leuk voor de kleintjes). Ervaar claustrofobische slaapkooien, ga een oude kerker binnen of loop door een replica van een cellenblok. Na een bezoek ben je blij weer op vrije voet verder te leven.

Contactgegevens
Nationale Gevangenismuseum Veenhuizen
www.gevangenismuseum.nl

Afbeelding

Overnachten in een schuilkerkje Staren naar spelende cherubijnen.

In een steegje achter het Rembrandtplein in Amsterdam staat een eeuwenoud schuilkerkje dat in de 18e eeuw werd gebruikt om in het geniep het rooms-katholieke geloof te kunnen belijden. In die tijd kon je daar namelijk voor vervolgd worden, dus moest dat stiekem gebeuren.

Het kerkje is een authentiek stukje erfgoed uit de geschiedenis van Amsterdam… en nu staat er een home cinema set en kun je er overnachten. Het appartement is van alle moderne gemakken voorzien. En misschien is het een beetje raar om een Nespresso-apparaat tegen te komen in een eeuwenoud gebedshuis, maar aan de andere kant: hoe vaak ben je niet in een monument geweest waarvan je dacht: ik had het hier nog net iets mooier gevonden als er WiFi was geweest?

Contactgegevens
www.ophetaltaar.nl

Afbeelding

Bij je broer op schoot Opnieuw familiefoto's maken.

Als je je oude fotoalbums doorbladert is de kans groot dat je redelijk dubbel ligt om de outfits, kapsels en vooral de poses waarin je je als baby, peuter of kleuter gewillig liet fotograferen. Met je broertjes in bad met retro douchegordijn. Als de familie Von Trapp op een mooi rijtje. Met je zusje in ‘matching outfits’. Een waanzinnig leuk idee als cadeau (voor je vader, moeder, of die broertjes of zusjes) is om zo’n oude foto als volwassenen na te maken. Zit je zomaar weer met je broers in bad gepropt of bij je vader op schoot. Inspiratie nodig? Pinterest staat er vol mee.

Afbeelding

Niet alleen leuk voor boeren… Klompenpaden bewandelen.

Geen zorgen, deze route is ook geweldig zonder van die houten blaarmachines aan je voeten. Het is natuurlijk wel het leukst als je de klompenwandeling geheel in stijl maakt, maar zonder klompen ben je zeker ook welkom. De klompenpaden zijn onverharde wegen door het boerenland, die je het Nederlandse landschap in alle rust laten ervaren. Er zijn al meer dan veertig paden in de provincies Utrecht en Gelderland. Dus eh, vort met de geit en aan de wandel.

Afbeelding

Romantische Rotterdamse nacht Lekker vozen in het vooronder.

De Visithor is een Rotterdamse werkschuit die in de vorige eeuw werd ingezet bij de wederopbouw van de haven. Na vijftig jaar noeste havenarbeid was het tijd voor rust. Dit betekende gelukkig niet een enkeltje scheepskerkhof. De Timmerbak10 doet nu dienst als Logeerboot Visithor in de haven van het Maritiem Museum. Het schip heeft twee knusse appartementen met elk een eigen entree, die van alle gemakken voorzien zijn. De Visithor ligt bovendien lekker tussen de andere schepen, dus het terras op het buitendek is een prima plek om de havenstad te beleven.

Afbeelding

Postzegels en Gouden Gidsen Slapen in een postkantoor.

Overnachten in kamers waar vroeger honderdduizenden postzegels geplakt werden, waar liefdesbrieven van geheime minnaars in postzakken gestopt werden en waar aanmaningen en Gouden Gidsen gesorteerd werden? Het kan in Hotel Het Oude Postkantoor. Dit prachtig gerenoveerde gebouw uit de jaren ’20 van de vorige eeuw heeft grappige kamers als De Wachtkamer, Het Loket of De Postkamer. Gelukkig hoef je ’s ochtends niet zo vroeg op als de postbodes die er vroeger hun uren maakten.

Afbeelding

Bij koek hoort koffie! De lekkerste koekjes van Utrecht, vinden wij.

Koop een koekje, dan krijg je er een gratis koffie bij. Dat is het idee bij de Koekfabriek Koffiebar in Utrecht. Leuk omdenken vinden we dat!

De koekjes van de Koekfabriek worden gebakken door mensen met een verstandelijke beperking. Door het werk in de bakkerij van De Koekfabriek hebben deze mensen een leuke baan, staan ze midden in de maatschappij en leren ze en passant verdomd lekkere koekjes bakken. De koekjes worden verkocht in verschillende horecazaken in Utrecht en de lekkerste koekjes (met een kopje koffie) eet je dus bij de Koekfabriek Koffiebar in het centrum van de stad. Kom je nooit in Utrecht? De Koekfabriek heeft naast 2 filialen in Utrecht ook filialen in Arnhem, Breda en Babberich.

Afbeelding

Papaklas Met bier, worst en luiers.

Weet je wat je moet doen als de vliezen breken? Wat een hydrofiele doek is?

Zo niet…. geen probleem, want bij de Papaklas vertellen ze je álles. Tijdens deze cursus leer je van twee ervaren vaders wat je als aanstaande vader zou moeten weten. Van het regelen van een testament tot het begeleiden van de kraamhulp, er komt echt een hele hoop aan bod. Samen met een klein groepje andere aanstaande vaders hoor je – onder het genot van bier, chips en worst –  alles over zwangerschap en het vader worden. Dit is namelijk een behoorlijk belangrijk moment waar je maar beter goed op voorbereid kunt zijn.

Je kunt je als aanstaande vader zelf opgeven voor een van de data in Amsterdam. Of als je een aanstaande vader kent kun je hem een cadeaubon geven voor een Papaklas!

Afbeelding

De Sleurkalender Elke dag weer anders.

Het zal je maar overkomen: de sleur. Daar moet je dus even niet aan denken, want met de Sleurkalender van Marloes Toonen is geen dag meer hetzelfde. Hoera!

De kalender vertelt je namelijk op vriendelijke wijze dat het leven zo saai nog niet is, als je het zelf maar leuk maakt. Iets met zelf de slingers ophangen… Ga bijvoorbeeld op zoek naar gezichtjes in je huis of op straat en fotografeer ze. Of eet een dag alleen maar ronde dingen. Nog gekker? Maai je gras in een figuurtje. Lachen!

Het mooie van de Sleurkalender is dat je op élk moment kunt beginnen. Er staan namelijk geen data op en beleef je elke week wel iets dat je niet snel meer zult vergeten.

Afbeelding

What you see is what you get Proeven en proosten zoals op het witte doek.

Er wordt in films vaak zo smakelijk gegeten en gretig gedronken dat je er honger van krijgt. Gelukkig is er Cinema Culinair en hoef je je tijdens smakelijke scènes niet langer te troosten met een bak chips en een fles cola.

Tijdens een avond van Cinema Culinair eet je al het lekkers dat de acteurs op het witte doek óók voorgeschoteld krijgen. Op de seconde nauwkeurig. Proeft Meryl Streep in Julie & Julia van een tongfilet en boeuf bourguignon? Nipt Daniel Craig als James Bond van zijn Martini? Dan krijg jij dat als kijker ook voorgeschoteld: shaken, not stirred natuurlijk.

Cinema Culinair organiseert zowel eet- als drink filmvertoningen op verschillende locaties in Rotterdam en Amsterdam. Wat je gaat eten? Tja, dat weet je alleen als je de film al gezien hebt…

Afbeelding

De wereld door andere ogen Ervaar hoe het is om blind of slechtziend te zijn.

Afbeelding

Daklozenpraat Rauwe verhalen van de straat.

Naast de Straatnieuwsverkoper of dwalende eenlingen op stations kom je waarschijnlijk niet vaak écht in contact met dak- of thuislozen. Maar als je verder kijkt dan de versleten kleding en smoezelige kapsels kun je de bijzondere verhalen ontdekken die achter deze mensen schuilgaan. Zo vertellen de ex-dakloze Jan, Sebastiaan en Dries je graag hun persoonlijke verhaal en leiden ze je rond door het Utrechtse straat- en daklozenleven.

Zo was winkelcentrum Hoog Catharijne vroeger in de nachten overspoeld met daklozen die daar een warm plekje zochten en was het Smakkelaarsveld één grote dealplek. Nu is dit allemaal veranderd, maar de verhalen zijn er nog wel. Met het hart op de juiste plek geven de mannen van Utrecht Underground je een rondleiding die je niet snel zult vergeten.

Afbeelding

Voor Pampus Dagje racen in de Zuiderzee.

Vind jij het ook zo lekker om na een flinke inspanning nog even voor Pampus te gaan liggen? Met een dagje op een heus racejacht – inclusief kapitein – kan je je met vrienden of collega’s even flink in het zweet werken en letterlijk naar het eiland Pampus zeilen. Nóg leuker is het om tegen elkaar te racen in 2 jachten. Wie gaat er het eerst aan de Muider schipperbitter op de steiger? Met een stevige westenwind blaas je vanuit Muiden of IJburg zó naar het befaamde eiland in de Zuiderzee. En heb je geen zin om te wachten op een stevige bries terug? Pak dan een RIB-boot en stuiter met 50 nautische mijlen per uur naar het strand voor een hapje bij Blijburg of bij de sluis van Muiden.

Afbeelding

Kamelen melken Bezoek de enige kamelenmelkerij van Europa.

Hoeveel bulten heeft een kameel ook alweer? Na een bezoekje aan de kamelenmelkerij vergeet je het waarschijnlijk nooit meer. Kamelenmelkerij Smits in Berlicum is het juiste adres om kennis te maken met deze bultige, exotische beesten. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de stal of in de wei bij de imposante dieren en leer meer over kamelenmelk. Die is namelijk heel gezond! Durf jij een slokje te proeven?

Kom meer te weten over het leven van een kameel, over het ontstaan van de kamelenmelkerij en over de smaak van kamelenmelk. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten zoals het trainen van jonge kamelen en kamelenkalfjes de fles geven. Echte waaghalzen mogen op een kameel zitten.

Afbeelding

Je eigen Poekie als knuffel Nooit meer de kattenbak verschonen.

Hóe leuk is dit: van je eigen huisdier een knuffel laten maken. En nee, dan bedoelen we dus niet dat je je dooie hond of kat laat opzetten. Het idee is simpel: je stuurt een foto van je trouwe huisdier naar Cuddle Clones en op basis van die foto’s wordt er een prachtige pluchen knuffel gemaakt met een bizarre gelijkenis. Niet goedkoop, maar hij eet verder niks en je hoeft er echt nooit mee naar de dierenarts…

Afbeelding

Dobberen en bubbelen Varen in een mobiel bad.

De HotTug is een van de betere uitvindingen van de laatste tijd, zo vinden wij. Wil je graag een stukje varen, maar niet klappertandend op de boot zitten? Dan is de HotTug de ideale oplossing. Met deze badboot kun je namelijk warm en ontspannen over Rotterdamse wateren dobberen. Hij is gemaakt van hout en verstevigd met glasvezel en polyester en de houtgestookte onderwaterkachel zorgt ervoor dat het water op temperatuur blijft. Je past er met zes tot acht personen in. Glaasje prosecco erbij en het badbootfeestje is helemaal compleet! Ahoy!

Afbeelding

Nederlandse Niagara Falls De hoogste waterval van Nederland.

Op de Veluwe kan je prachtige wandelingen en fietstochten maken. En als je dan toch in de buurt bent… bij Loenen vind je de grootste waterval van Nederland: de Loenense waterval. Leuk om even langs te gaan!

De waterval is 15 meter hoog en, we zeggen het er maar even bij, kunstmatig aangelegd. Dus verwacht geen Niagara Falls, maar gewoon een leuke verfrissende onderbreking van je rondje lopen of fietsen. Toegang is gratis!

Afbeelding

Vlinders in je buik Verliefd op Villa Augustus.

Villa Augustus is een hotel en restaurant in een moestuin. Wij. Zijn. Verliefd. Je kunt er namelijk terecht voor een romantische overnachting of trouwerij van je dromen, maar ook het restaurant en de markt zijn watertandend goed.

Slenter arm in arm door de moes- en bloementuin. Ontbijt, lunch of diner in het restaurant waar alleen verse en biologische ingrediënten uit eigen tuin worden gebruikt. Als je nu geen vlinders voor je liefde voelt, dan wel voor deze magische plek.

Afbeelding

Wat zie jij? Je profielfoto nagetekend door een onbekende.

Hoe gaat het gezegde ook alweer? Je Facebookprofielfoto is de spiegel van je ziel? Hoe dan ook: je denkt misschien dat jouw profielfoto duidelijk overbrengt wat voor type je bent. Maar zo is het mooi even niet. Benieuwd hoe anderen jou zien, gebaseerd op die parel van een profielfoto van je? Dat ontdek je op Selfless Portraits. Op deze site gaan onbekenden met jouw foto aan de slag en zo geven ze hun interpretatie van jouw uiterlijk. Het resultaat is vaak hilarisch. En een prima test voor je zelfbeeld.

Afbeelding

Koop een koe Van bij de boer tot op je bord.

Oké. We snappen dat dit wat luguber klinkt, maar eigenlijk is dat het juist niet. Via ‘Koop een koe‘ koop je namelijk met anderen online een koe en die wordt pas geslacht als al het vlees verkocht is. Dus, niet eerst slachten en dan op zoek naar een klant, maar een nieuwe manier van vlees kopen. Helemaal geen vlees eten is natuurlijk nóg beter, maar wij snappen best dat je af en toe echt zin hebt in een lekker stukje vlees.

Je kunt niet alleen duurzaam vlees van koeien kopen, je hebt ook ‘Koop een varken‘ en ‘Koop een kip‘. En als je dan toch bezig bent: adopteer dan ook meteen een kip voor haar eitjes. Dan ben je nóg lekkerder bezig!

Afbeelding

Je nieuwe Lievelingscamping Anders dan anders.

Een camping als de Lievelinge in Vuren vind je nergens anders in Nederland. Een groene oase met een heerlijk zwemmeer, ruime kampeerplaatsen, ongewone en kunstzinnige tenten, caravans en andere slaapplaatsen die niet in een hokje passen. Een relaxte sfeer, met een kinderboerderij en een uitstekend restaurantje met een zonneterras.

Dit paradijsje is geschapen door een groep Utrechtse creatieve ondernemers met een droom: een eigenzinnige vrijplaats en een supergezellige familiecamping in één, waar je zowel met als zonder kinderen een wonderbaarlijke tijd hebt. Oh, en elkaar de eeuwige liefde beloven kan er ook ‘gewoon’. Hoe wil je het hebben? Zelf met je tentje komen of liever in een luxe ingerichte Roma-caravan of Amerikaanse schoolbus slapen? Wij weten alvast waar we de komende zomers een plekje reserveren!

Afbeelding

Meer weten dan de meester? Museum voor wizkids.

Is jouw kind een wetenschapper in de dop? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit iets voor hem of haar. Hier wordt elk half jaar een reeks colleges georganiseerd, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar.

De colleges vinden plaats bij allerlei musea in Nederland en gaan altijd over een leuk, gek, grappig of bijzonder onderwerp dat past bij het collectiegebied van het museum. Waar zitten bijvoorbeeld de oren van een sprinkhaan? En kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar.

Afbeelding

Unplug de dag Even een digitale pauze.

Dat we met z’n allen (te) vaak met computer- en telefoonschermpjes bezig zijn is een feit. En ook al schuilt er achter die schermpjes een hele online wereld: schermstaren maakt je wereld paradoxaal genoeg juist kleiner. En daarom is het helemaal geen overbodige luxe om af en toe eens een dagje offline te gaan.

Met ‘1 dag offline’ zorg je ervoor dat je het maximale uit je wereldwijdeweb-loze dag haalt (want tja, als we ’t doen dan willen we het natuurlijk ook meteen weer goed doen). Je krijgt een box vol prikkelende opdrachten, waaruit je zelf de opdrachten mag kiezen die je inspireren. Je kunt ervoor kiezen je dag offline af te sluiten met een coachingsgesprek, waarin je terugblikt op jouw dag en bedenkt hoe je je verdere leven zo leuk en goed mogelijk wil gaan invullen. Offline en natuurlijk ook gewoon een beetje online.

Afbeelding

Olifanten tekenen bij Artis Of aapjes, neushoorns, leeuwen...

We hebben weer een juweeltje gevonden, hoor! Dieren tekenen bij Artis in Amsterdam. Om je te vertellen hoe zo’n sessie er aan toe gaat, doen we met alle liefde verslag van onze eigen ervaring met deze workshop:

“Bij binnenkomst werden we welkom geheten door docente Lisouk. Ze zou ons die dag helpen onze tekenkunsten naar een nieuw level te tillen. Ons onderwerp: de olifanten. Lekker grote beesten met duidelijke vormen: moet te doen zijn toch? Gewapend met grote vellen papier en krijt gingen we het binnenverblijf in om te observeren: waar zitten de oren? Waar begint de slurf? Hoe loopt de rug? Waar zitten de schaduwen? Toen de olifanten eindelijk zin hadden om naar buiten te gaan konden we in het zonnetje verder tekenen – onder het toeziend oog van alle bezoekers (‘wat zijn jullie nou aan het doen?’). Na veel geschets, gevloek, geschrap, gekleur en geklets verscheen bij iedereen een olifant op het papier. Zelfs de mensen die riepen dat ze niet meer konden dan stokpoppetjes tekenen, konden er wat van!”

Ook tekenen bij Artis?
Deze tekencursus was op afspraak, maar jij kunt óók een cursus volgen. Er zijn cursussen voor volwassenen, jongeren en kinderen. Heel geschikt als je vermoedt dat er achter het gekrabbel van je koter een toekomstige Picasso schuilt. Je kunt niet alleen tekenen, er zijn ook schilder- en boetseercursussen. Leef je uit!

Afbeelding

Proef eens een beroep Wat wil jij later worden?

Wat wil jij worden? Boswachter, radio-dj, automonteur, ijsbereider, receptioniste, dierenverzorger, hypotheekadviseur… of zou je alles wel een keertje willen proberen? Dat kan! Via BeroepProeven loop je heel gemakkelijk met iemand mee die jouw favoriete baan al uitoefent.

BeroepProeven is voor iedereen die nieuwsgierig is naar een bepaald beroep. Of je hier nu al een opleiding in hebt of niet. Een perfecte manier om eens te kijken of je het écht zo leuk vindt als je denkt of dat je toch beter een van de andere 1.700 beroepen in Nederland kan kiezen.

Afbeelding

Mans rondlopen als in Mad Men Volg een workshop whisky maken.

Whisky drinken is lekker. Zelf whisky maken is leuk. Combinatie: het goede leven!

Tijdens een workshop whisky maken mag je onder begeleiding van een professionele destilleerder je eigen, karakteristieke whisky ontwikkelen. Je bepaalt zelf welke extracten en houtsoorten je gebruikt om tot jouw ideale drankje te komen. Bij zo’n serieuze en uiterst belangrijke taak mag natuurlijk een goed glas whisky niet ontbreken. Je kunt ook gewoon het productieproces laten voor wat het is en gewoon de hele tijd een beetje rondlopen als Don Draper. Wat jij wil.

Afbeelding

Andere moeders doen ook maar wat Voeg je bij de Club van Relaxte Moeders.

In 2012 startte Elsbeth Teeling op Facebook de Club van Relaxte Moeders. Nu, jaren later, is er een blog, verschenen er meerdere boeken, staan er eindeloos veel weekmenu’s online en nog veel meer. Alles met als doel: bijkomen van het moederschap. Op de Club van Relaxte Moeders vind je je dagelijkse portie relativering en een flinke korrel zout. Lekker eerlijk, maar altijd met een knipoog. Scroll bijvoorbeeld lekker door het blog als je kind de hele supermarkt weer bij elkaar heeft gekrijst, of voor de zeshonderdmiljoenste keer je kookkunsten uitkotst.

Een paar blogtips:
Wat gaan we eten?
Goed genoeg
In het nu
Zijn kleine meisje

Afbeelding

Shiny eetfabriek Eten in de lichttoren van Eindhoven.

Eindhoven. Lichtstad van Nederland. Als je daar dus een keer uit eten gaat, moet dat wel op de meest lichtgevende plek van deze Brabantse stad, natuurlijk. En die plek is: Usine!

Oude lampenfabriek
Grand Café Usine is een bijzonder restaurant in hartje Eindhoven, dat gevestigd is in de oude Philips lampenfabriek, oftewel de lichttoren. Deze shiny eetfabriek heeft een enorm restaurant, mooie zaal, podium en een leuke kiosk waar je allerlei Usine-producten kunt kopen. De inrichting is modern, maar met respect voor de oude, industriële elementen van het gebouw.

Afbeelding

Teasen met een knipoog Tijdens een workshop burlesque.

Dames, zijn jullie ook altijd zo jaloers op de sexy moves van Marilyn Monroe? Spijker dan je dansroutine bij en wel op verleidelijke wijze: op z’n Burlesques. Nog niet bekend met deze hoogst exotische danskunst? Bij Burlesque staat de kunst van het verleiden centraal. Het is van origine een klassieke striptease die vooral populair was in de jaren ‘30 tot ’50 (denk bijvoorbeeld aan de Moulin Rouge).

Tijdens de workshop Burlesque leer je lopen als een showgirl, leer je wereldberoemde poses, klassieke danspassen en teasende gezichtsuitdrukkingen, Burlesque is namelijk verleiden met een knipoog. Aan het eind van de workshop ben jij voldaan van al het werk en wacht er thuis een dolgelukkige wederhelft. Ooh baby!

Afbeelding

Hoe heurt het eigenlijk? Workshop etiquette.

Weet jij eigenlijk nog wel hoe het heurt? Tijdens de workshop in etiquette van Butler Laurens word je met een charmant gebaar ontvangen en brengt hij je alle etiquette bij. Want, hoe moet je je bestek ook alweer neerleggen als je uitgegeten bent? En is ‘eet smakelijk’ zeggen nu wel of niet beleefd?

Butler Laurens heeft tal van welgestelde families en zelfs koningshuizen gediend. Hij weet zich dus wel te gedragen. Hij vertelt je graag alles over hoe je je wel én niet moet gedragen in gezelschap en strooit met anekdotes en prachtverhalen over etiquette. Kun jij zonder zorgen bij je schoonouders aanschuiven!

Afbeelding

Asieldieren aaien Wel de lusten, niet de lasten.

Fransiscus van Assissi deed het al met verve en jij kunt het ook: lief zijn voor dieren. Alle dieren, welteverstaan. Want je eigen poes, hond of vis mag er dan prinsheerlijk bij liggen/liggen/zwemmen, er zijn in Nederland asielen vol met dieren die het minder koninklijk getroffen hebben. Een mooie missie voor de dierenliefhebber dus: ga eens vrijwilligerswerk doen in het asiel. En heb jij geen huisdier aan je zijde? Dan moet je helemaal eens langs het asiel!

Om het je makkelijk te maken, hebben we in elke provincie een dierenasiel uitgezocht. Gaan met die banaan!

1. Friesland: Dierenasiel de Swinge
2. Groningen: Dierenasiel Stadskanaal
3. Drenthe: Dierenasiel Beilen
4. Overijssel: Dierenopvang ’t Noordbroek
5. Gelderland: Dierenopvang Overgelder
6. Limburg: Animal’s Faith
7. Noord-Brabant: Dierenopvang Breda
8. Zeeland: Dierenasiel Goes
9. Zuid-Holland: Haags dierencentrum
10. Noord Holland: Dierentehuis Alkmaar
11. Utrecht: Dierenbeschermingscentrum Amersfoort
12. Flevoland: Martin Gaus dierentehuis

Ah toeeee, mag ‘ie mee naar huis?

Afbeelding

Perron negen en driekwart Geheime wachtkamer van de koning.

Zo af en toe pakken de koning en de koningin de trein, bijvoorbeeld als ze op wintersport naar Lech gaan. Maar heus niet dat ze dan tussen het volk op het perron gaan staan koukleumen. Ze hebben namelijk hun eigen, prachtige wachtkamers op de stations Amsterdam, Utrecht, Den Haag HS en Baarn – op een geheim plekje ergens op het station.

De wachtkamers stammen uit eind 19e eeuw en zijn helemaal gerestaureerd naar authentiek recept. Knappe kroonluchters, mooie muurschilderingen, spiegels van bladgoud: dat soort werk. Ontspannen wachten op de trein, dus. Maar helaas niet toegankelijk voor jou, als je op een doordeweekse dag op je trein staat te wachten.

Rondleidingen
Wél wordt elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding georganiseerd op de stations Amsterdam, Den Haag en Baarn. De prijs varieert, maar ligt zo rond de €15. Een uniek kijkje in het koninklijk reisverleden!

Afbeelding

Zoeken naar de Big Five Stoere safari's in Nederland.

In Nederland geen olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels. Ons land kent zijn eigen big five: edelherten, wilde zwijnen, reeën, bevers en zeehondjes. Als je een beetje mazzel hebt spot je ze tijdens één van de safari’s van Staatsbosbeheer. Met stoere voer- of vaartuigen ga je de natuur in. Onderweg laat de boswachter je zien waar en hoe het dier leeft en hoe je zijn sporen herkent. Een tocht langs plekken waar je normaal niet zomaar komt…

Door het hele land organiseert Staatsbosbeheer avontuurlijke safari’s. Zo zijn er in Gelderland en Flevoland edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten. Bevers zijn er in de Biesbosch en om zeehondjes te spotten, worden er tochten in de Grevelingen en op Terschelling gehouden.

Afbeelding

Probeer niet te verdwalen In het grootste doolhof van Nederland.

Altijd spannend: dolen door een doolhof. Wedden dat je dat niet meer gedaan hebt sinds de basisschool! Het doolhof bij Ruurloo is de grootste én oudste van Nederland. Al 125 jaar lang proberen mensen de weg naar het midden te vinden… Voor een kleine duit kun jij ook een poging wagen! Leuk met de kinderen, collega’s of de hele familie.

Afbeelding

Ieniemienie snoepwinkeltje Knibbel, knabbel, knuisje.

In de binnenstad van Utrecht, tussen Hoogt en de Lange Jansstraat, staat een klein huisje uit de 17e eeuw. Het is een piepklein snoep- en kruidenierswinkeltje en zodra je hier binnenstapt ga je een paar eeuwen terug in de tijd. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat.

Je vindt er griesmeel, polkabrokken (dat klinkt als veevoer, maar het zijn ouderwetse snoepjes met karamelsmaak), kruiden zoals laurierblad, zoethout en ander koopwaar uit grootmoeders tijd. Boven de winkel is er een net zo ieniemienie Kruideniersmuseum waar je bijvoorbeeld oude verpakkingen van koffie en beschuit kunt bewonderen. Leuk om een keer met je oma naartoe te gaan, wedden dat er een heleboel verhalen loskomen?

Afbeelding

Op een onbewoond ei-hei-hei-land Gewoon in Nederland hoor.

Droom jij al sinds Kinderen voor Kinderen van een nachtje op een onbewoond eiland? Je droom laten uitkomen is makkelijker dan je denkt, want hier in Nederland hebben we gewoon zo’n eiland!

Op eiland De Kluut, midden in het Veluwemeer, woont namelijk geen kip. Wel is er een tentenkamp waar je een (lang) weekend of week kunt overnachten. Natuur, rust, tjilpende vogeltjes en een gezellig kampement met tipi’s, yurts en tenten. Perfect plekje voor een boel romantiek, als je het ons vraagt. Je kunt er (óók heel romantisch) zelf naartoe varen, maar anders wil de veerboot je er met alle liefde droppen.

De tenten zijn voorzien van alle gemakken, zoals bedden, een picknicktafel en een kookstel. Je hoeft dus niet met kampeerspullen te sjouwen, hoera! Aan romantische taferelen trouwens geen gebrek: bekijk een prachtige zonsondergang, maak een liefdevolle slentertocht langs het water of ga samen sterren kijken. Ben je klaar met romantisch doen, dan kun je ook lekker gaan loungen bij de gemeenschappelijke Indianentipi.

Afbeelding

SCHUNCK* Cultureel erfgoed van Heerlen.

In Heerlen vind je SCHUNK* in het Glaspaleis: een prachtig architectonisch hoogstandje uit de jaren ’30. Het dankt haar naam aan ondernemer Schunck, namens wie het gebouwd werd. En in al die jaren heeft al aardig wat meegemaakt. Ooit zou het zelfs afgebroken worden, maar dat ging gelukkig niet door. Nu huist er een cultureel instituut in, waar van alles te vinden is: een bibliotheek, muziekschool, café, een dansschool én een museum. Ook worden er workshops en lezingen georganiseerd en is het een begin- en eindpunt van leuke fiets- en wandelroutes. Er valt dus meer dan genoeg te beleven, me dunkt!