Stukje lezen uit Sletvrees

het boek van Leuk Mens Sunny

Over seksualiteit en liefde

Mannen zijn macho's als ze iedere avond met een nieuwe vrouw naar huis gaan, maar als vrouwen hetzelfde doen zijn ze ineens een slet. Dat is toch vreemd? Deze vraag inspireerde Leuk Mens Sunny om het boek Sletvrees te schrijven. Hierin onderzoekt zij hoe dat komt. En jij mag hier vast een stukje lezen. 

 Op een vrijdagavond zitten David en ik aan de keukentafel met onze vriend Jaap. Hij is vrijgezel. Ik onderzoek welke van onze vriendinnen misschien geschikt voor hem is. Dat wil zeggen, ik pols voorzichtig. Volgens mijn vrienden heb ik een ziekelijke koppelneiging en ik wil mijn slechte reputatie op dit vlak beperken. Stiekem vind ik Jaap zelf aantrekkelijk. Als ik hem aan een van mijn vriendinnen koppel, kan ik uit de tweede hand wat meegenieten van eventuele seksuele escapades. We bespreken verschillende partijen. Dan valt de naam van een vage kennis.
‘Suzanne! Die vind ik echt leuk!’ zegt Jaap enthousiast.
‘Ja inderdaad,’ beaamt David. ‘Ik vind haar ook lekker.’
‘Een echte vamp!’ roept Jaap.
‘Hoezo?’ zeg ik verontwaardigd. Wat is dit nu weer? Suzanne? Waarom is zij een vamp? Ik vind haar vooral vaag en weinig geïnteresseerd in anderen. Bovendien, toen we haar de laatste keer op een feestje tegenkwamen, had ze felrode lippenstift op die een beetje wegtrok in de rimpels rond haar mond, als verf die in kiertjes doorsijpelt. Ineens herinner ik me dat ze toen een heel strakke broek droeg, een felblauwe glimmende legging, waarin haar billen mooi uitkwamen.‘Is het vanwege die glimmende blauwe billenbroek?’ vraag ik.
‘Ja, die broek.’ Jaap weet het nog goed. ‘De blauwe billenbroek was goed!’

Is het zo makkelijk? Een strakke broek en je bent een vamp? Ik vind het onprettig van mezelf dat ik jaloers ben op Suzanne. Maar als David aangeeft een vrouw aantrekkelijk te vinden, sta ik op scherp. Nadat Jaap vertrokken is, ondervraag ik hem: ‘Wat precies vind je lekker? Zijn het haar lange benen? Heeft het ook iets met haar manier van doen te maken? Hoelang vind je haar al leuk?’
Wanhopig draait mijn man zich om in bed en zegt dat hij het niet precies weet. Hij vindt haar gewoon wel leuk. ‘Mogen we nu gaan slapen?’ ‘Het is niet per se zo dat ik jaloers ben,’ zeg ik, zijn vraag negerend. Ik kijk in het donker naar het plafond. ‘Ik ben gewoon benieuwd wat jij aantrekkelijk vindt aan een vrouw. Als een soort cultureel onderzoek.’

Het is een pijnlijke kwestie: schoonheidsjaloezie. Op kraamvisite bij een vriendin, die altijd als een enorme babe gezien werd, constateer ik met enige voldoening dat zij met een buikje en wallen minder aantrekkelijk is geworden. Vervolgens verbaas ik me over mijn gemenigheid. Doorgaans zie ik andere vrouwen niet als concurrenten, en probeer ik niet te evalueren of en hoe aantrekkelijk ze zijn in relatie tot mijzelf. Maar als David naar een andere vrouw kijkt, komt er een onhebbelijk gevoel naar boven. Alsof de waardering voor een andere vrouw mijn eigen aantrekkelijkheid devalueert. Mannen zeggen het vaak: vrouwen zijn zoveel gemener dan mannen. Inderdaad: vrouwen objectiveren zichzelf én andere vrouwen, en worden daarom ongewild naar een missverkiezing gekatapulteerd. En competitie maakt gemeen.
Tegelijk met het concurrentiegevoel komt een soort teleurstelling. Een decolleté of grote borsten in een strak shirtje, billen in een strakke broek, en het is bingo. Lange benen met een kort rokje, enorm sexy! Nee maar. Ik dacht dat jij anders was, liefje. Diepgaander, gecompliceerder, genuanceerder, poëtischer, gewoon interessanter. Zeg iets over de welving van haar hals, over hoe goed ze kan schrijven of over haar gevoel voor humor.

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het boek?

Koop Sletvrees dan hier

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Het Leukste kinderfeestje

Als papa van drie kinderen weet Leuk Mens Niels vast wel hoe je kinderen kan vermaken. Maar een kinderfeestje organiseren blijft altijd een uitdaging!

Hotel de Windketel

Midden op het Watertorenplein in Amsterdam stond ooit een vervallen torentje waar een aantal omwonenden ‘iets’ wilden maken.

De ultieme Rotterdamse fietsroute

Rotterdam laat zich steeds meer gelden als fietsminded metropool. Geloof je dat niet? Laat Vincent je overtuigen met deze geweldige adresjes voor fietsfreaks.

Verborgen tuin in Utrecht

Oh, die rust! En dat middenin de Utrechtse binnenstad. Eigenlijk moeten we je deze tip niet geven, want dat deze tuin zo verborgen is, is juist ook weer haar charme. Maar vooruit, omdat jij het bent.