De leukste podia van Nederland

voor een intiem concert

of een mooie zaal

Na haar doorbraak met ‘Dat Ik Je Mis’ heeft Maaike op vele podia gestaan, van intieme cafeetjes tot Paradiso. Aangezien Maaike inmiddels een heus podiumexpert is, vroegen wij haar naar de leukste podia van Nederland.

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik stiekem nog een beetje een podium-leek ben en nog lang niet alles gezien heb! Paradiso is natuurlijk wel een van de meer bijzondere zalen. Het is groot, zonder dat het zijn intieme sfeer verliest en er hebben al heel wat legendarische artiesten op het podium gestaan. Zelf stond ik er 20 maart en dat vind ik toch wel heel bijzonder! Carré is een grote zaal waar ik heel graag nog eens zou willen staan, maar eigenlijk houd ik juist ook wel van kleine zaaltjes.”

De mooiste stadsschouwburgen
“Stadsschouwburgen vind ik vaak mooie zalen! In België schijnen er heel wat mooie te zijn, maar in Nederland hebben we ze ook. In de stadsschouwburg in Leiden vind ik het bijvoorbeeld heel tof om naar toneelvoorstellingen te kijken. Het Luxor Live in Arnhem vind ik ook te gek! Oh én de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam; die is op een bepaalde manier wel indrukwekkend. De Duif in Amsterdam vind ik ook een hele mooie kerk waar vaak toffe concerten zijn.”

Grootte maakt niet gelukkig
“Hoewel ik de sfeer van een zaal heel bepalend vind voor de beleving, hoeft een mooie zaal voor mij geen garantie te geven voor een mooie avond - of andersom. Een tijdje geleden ben ik met een hele goede vriendin naar een concert van The Cat Empire geweest in de Heineken Music Hall. We waren allebei doodmoe en ik vind de HMH niet per se een gezellige zaal, maar we werden zo vrolijk van het concert - de zaal ging het hele concert lang helemaal los – waardoor ik me echt even intens gelukkig voelde. Dagen erna liep ik nog met een glimlach op mijn gezicht. Als je zo’n sfeervolle band bent maakt de zaal blijkbaar ook niet echt meer uit. Dat heb ik trouwens ook met de North Sea Jazz Club. Het is misschien niet de mooiste zaal, maar de programmering daar vind ik altijd wel tof. Daar heb ik ook echt magische concerten meegemaakt. Het concert van Lizz Wright bijvoorbeeld.”

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

De kracht van stoom

Hoe werkt een stoommachine? En waar werden ze vroeger voor gebruikt? Je kunt met het hele gezin het antwoord vinden bij het Stoommachine Museum in Medemblik.

Diervriendelijk op restaurant

Eten. Dat vinden wij van Leukedingendoen toch wel ongeveer het fijnste dat er is. We hebben alleen wel wat eisen. Hoewel een pekkige hamburger op een katerige zondag soms niet te versmaden is, geven we de voorkeur aan voer dat met zorg gemaakt is. Aan voer waar dieren niet ernstig voor geleden hebben en waar de aarde ook niet te veel pijn van heeft.

High tea'en bij Gebr. Niemeijer

Kijk, we kunnen natuurlijk allemaal net als Victoria Koblenko de auto inspringen om macarons te halen bij Ladurée.

Hofjesroute

In de oude volksbuurt van Amsterdam zijn er nog veel verstopte stukjes wijk. Loop tijdens de hofjesroute door de Jordaan langs 24 mooie, maar vergeten hofjes.