Filterkoffie 2.0

Als je het goed doet

Weet je niet wat je proeft

Filterkoffie is eenvoudig te maken en smaakt het allerlekkerste, aldus Douwe en Emiel van Koffiestation. En zij kunnen het weten…

“Je hebt geen dure machine nodig om de beste koffie te zetten. Zo lang alles schoon is, op temperatuur en in de juiste verhouding is afgemeten, is het mogelijk om met vers gebrande koffiebonen en een filterhouder de allerlekkerste koffie te zetten die je ooit hebt geproefd. De smaak van een goed kopje filterkoffie is zacht en genuanceerd, heerlijk van geur en vol van smaak. Veel mensen denken nog steeds dat filterkoffie bittere koffie hoort te zijn, maar dat komt omdat de koffie verkeerd gezet wordt of wordt warm gehouden. Mocht je thuis zulke koffie willen zetten zoals wij dat met onze filterkoffiebar doen? "

Doe dat dan zo:

Benodigdheden

een zak met vers gebrande koffie* – koffiemaler (of voorgemalen koffie, wat grover dan snelfilter) – waterkoker (of fluitketel)** – filterhouder – passende filters – koffiekan – een schenkkan met dunne tuit – weegschaal – timer

verhouding: 10 gram koffie = 175 ml water

1. Vul de waterkoker en zet deze aan
2. Vouw de persrand van het papieren filter om. Druk het filter in de filterhouder en zet deze op de koffiekan.
3. Als het water heeft gekookt schenk het water over in de schenkkan en maak het papieren filter nat met ongeveer 100-150ml water (dit doe je zodat je alles voorverwarmt)
4. Weeg de juiste hoeveelheid koffie af en maal de koffie iets grover dan snelfiltermaling. Doe de koffie in het filter.
5. Gooi spoelwater uit de koffiekan en zet de koffiekan met filterhouder en koffie op de weegschaal en druk op TARE.
6.Schenk nu een kleine hoeveelheid heet water (max 50ml) over de koffie, druk op START van de timer en laat dit 30 sec staan (dit heet ‘Blooming’ en zorgt dat koffie ontgast)
7. Na 30 sec begin vanuit midden tegen de klok in het water in een dunne straal naar buiten op te gieten. Blijf hierbij ongeveer een centimeter van het papier. Dit herhaal je ongeveer 3x tot de weegschaal de juiste hoeveelheid water aangeeft.

Het gaat goed als het totaal tussen de 2:30 en 4:00 duurt***.

Als dit naar tevredenheid gelukt is, zoek ergens een comfortabel plekje en geniet van een heerlijke kop koffie!
* Koffie is vers van smaak en reageert levendig tot 3 weken na het branden
** De temperatuur van het water is 88C° tot 95C° tijdens het opschenken
*** Duurt het langer of korter, pas dan de maler iets aan.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Designmeubels voor weinig

Een goed meubelontwerp is tijdloos. Dat lijkt inmiddels elke kringloopwinkel te hebben ontdekt, gezien de prijzen die gevraagd worden voor mooie gebruikte meubels. Gelukkig weet Louise dat de beste plek om te slagen dichterbij is dan je denkt.   

Bijzondere muziekblogs

Hoe je tussen de bomen het bos nog kunt zien in de wereld van muziekblogs is soms best lastig. Marcel is streng en deelt alleen de blogs als ze niet alleen over muziek gaan. Hier de blogs die je volgens Marcel echt in de gaten moet houden.. Muziekblogs: ze zijn er in groten getale en ze zijn lang niet allemaal even boeiend. Marcel is daarom streng maar rechtvaardig in zijn selectie van favorieten: als ze niet over muziek gaan en wel over plastic David Bowie-poppen, dan zijn ze door.

Valentijn, ehm nee.

Roze bloemetjes en rode hartjes. Getsie! Overdreven gedoe, Valentijnsdag. Misschien ben je gewoon even niet verliefd, niet opzoek of vier je al 365 dagen in het jaar Valentijn… Gelukkig hebben wij de tip: vandaag trek jij namelijk lekker demonstratief je coolste outfit aan! Met coolste bedoelen wij een Onesie. Een wat? Een wansie, zo spreek je het uit. Maar check vooral even de foto hiernaast.

Geen zin in Monopoly?

Speel je een potje Monopoly, dan kunnen er twee dingen gebeuren.