Filterkoffie 2.0

Als je het goed doet

Weet je niet wat je proeft

Filterkoffie is eenvoudig te maken en smaakt het allerlekkerste, aldus Douwe en Emiel van Koffiestation. En zij kunnen het weten…

“Je hebt geen dure machine nodig om de beste koffie te zetten. Zo lang alles schoon is, op temperatuur en in de juiste verhouding is afgemeten, is het mogelijk om met vers gebrande koffiebonen en een filterhouder de allerlekkerste koffie te zetten die je ooit hebt geproefd. De smaak van een goed kopje filterkoffie is zacht en genuanceerd, heerlijk van geur en vol van smaak. Veel mensen denken nog steeds dat filterkoffie bittere koffie hoort te zijn, maar dat komt omdat de koffie verkeerd gezet wordt of wordt warm gehouden. Mocht je thuis zulke koffie willen zetten zoals wij dat met onze filterkoffiebar doen? "

Doe dat dan zo:

Benodigdheden

een zak met vers gebrande koffie* – koffiemaler (of voorgemalen koffie, wat grover dan snelfilter) – waterkoker (of fluitketel)** – filterhouder – passende filters – koffiekan – een schenkkan met dunne tuit – weegschaal – timer

verhouding: 10 gram koffie = 175 ml water

1. Vul de waterkoker en zet deze aan
2. Vouw de persrand van het papieren filter om. Druk het filter in de filterhouder en zet deze op de koffiekan.
3. Als het water heeft gekookt schenk het water over in de schenkkan en maak het papieren filter nat met ongeveer 100-150ml water (dit doe je zodat je alles voorverwarmt)
4. Weeg de juiste hoeveelheid koffie af en maal de koffie iets grover dan snelfiltermaling. Doe de koffie in het filter.
5. Gooi spoelwater uit de koffiekan en zet de koffiekan met filterhouder en koffie op de weegschaal en druk op TARE.
6.Schenk nu een kleine hoeveelheid heet water (max 50ml) over de koffie, druk op START van de timer en laat dit 30 sec staan (dit heet ‘Blooming’ en zorgt dat koffie ontgast)
7. Na 30 sec begin vanuit midden tegen de klok in het water in een dunne straal naar buiten op te gieten. Blijf hierbij ongeveer een centimeter van het papier. Dit herhaal je ongeveer 3x tot de weegschaal de juiste hoeveelheid water aangeeft.

Het gaat goed als het totaal tussen de 2:30 en 4:00 duurt***.

Als dit naar tevredenheid gelukt is, zoek ergens een comfortabel plekje en geniet van een heerlijke kop koffie!
* Koffie is vers van smaak en reageert levendig tot 3 weken na het branden
** De temperatuur van het water is 88C° tot 95C° tijdens het opschenken
*** Duurt het langer of korter, pas dan de maler iets aan.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Workshop wollen plaid vilten

Lekker wollige workshop? Maak je eigen vilten kleed met wol van zeldzame schapenrassen.

Groospraak

Groos. Een vergeten Hollands woord voor trots. Maar nog meer een conceptstore/warenhuis met alleen maar Rotterdams spul. We like!

De Leukste kerst van Milan

“Foute Spotify-lijstjes opzetten en lekker met familie zijn, dat geeft mij het ultieme kerstgevoel."

Fatbike Experience

Zondagochtend in je bed blijven liggen klinkt enorm verleidelijk, maar geloof ons als we zeggen dat je je na een actieve ochtend een stuk beter voelt.