Het geheim van de koffiebrander

Kies kakelverse bonen

Voor karakteristieke koffie

De smaak en versheid van de koffiebonen, dáár gaat het om bij een lekker bakje koffie volgens Douwe en Emiel van Koffiestation. Zie hier hun handleiding voor een zalig kopje zwart goud.

“Alles begint bij de versheid van de koffie. Vind je smaak belangrijk, kijk naar de branddatum van de koffie. Is het langer dan drie weken geleden? Zoek dan nog even verder. Koffie is optimaal van smaak vanaf twee dagen tot ongeveer drie weken na de branding. Bestel je bij ons koffie, dan is deze altijd zo vers mogelijk! Het is ook goed om te weten dat koffie tot voor kort voornamelijk werd gemelangeerd. Het melangeren – of mengen - van koffiebonen is altijd ‘het geheim’ van de koffiebrander geweest. Wij doen dit op een andere manier: we zoeken naar koffiebonen die op zich zelf een heerlijk karakteristieke koffie opleveren.”

Kort over koffie

“Een koffieboon is een pit die groeit in de vrucht van de koffiestruik. Elk land, elke streek, elke plantage en zelfs elke struik geeft elk jaar weer andere koffie. Wanneer een oogst van één zo’n plantage een koffie oplevert met een eigen en gebalanceerde smaak, dan is dat per definitie al uniek. Wij zoeken de lekkerste koffiebonen uit en branden die volgens een ‘eigen’ profiel zodat de oorspronkelijke karaktereigenschappen van de koffie zo goed mogelijk vertegenwoordigd worden.”

Wereldkoffie

“Dat de koffie van één plek afkomstig is heeft nog een ander voordeel. Je kunt namelijk nagaan of het productieproces op een verantwoorde manier verloopt en je kunt zien of de boeren en plukkers op een eerlijke manier worden betaald en behandeld. De ‘Ethiopië Yirgacheffe Harfursa Coöperation’ is een koffie uit ons assortiment die op zo’n manier tot stand is gekomen. Mocht je deze koffie eens willen proeven dan kun je deze bestellen op onze site www.koffiestation.nl.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Reypenaer Kaasproeverij

Er zal maar kaasdeskundige op je visitekaartje staan. Tijdens deze kaasproeverij ontdek je dat dit hartstikke leuke mensen zijn. Met heel veel kennis van kaas. Heul veel.

Tati Nijmegen

Bij Tati in Nijmegen vinden ze koken nu eenmaal leuk om te doen. Niet voor niets proef je in elk hapje standaard de ingrediënten liefde en aandacht.

DIY Bento box

Geen gezeur meer over korstjes en beleg met deze feestelijke bento box. Want als je je lunchtrommels vult zoals deze Japanse dame dat doet, dan is het bijna te mooi om op te eten.

Culinaire Pinterest Top 3

Voor een beetje culinaire inspiratie kun je een kookboek openslaan, maar je kunt ook online je hongerige hart ophalen. Op Pinterest hebben zich een aantal inspirerende, actieve culibloggers verzameld waaronder… onze eigen Monique!