Het geheim van de koffiebrander

Kies kakelverse bonen

Voor karakteristieke koffie

De smaak en versheid van de koffiebonen, dáár gaat het om bij een lekker bakje koffie volgens Douwe en Emiel van Koffiestation. Zie hier hun handleiding voor een zalig kopje zwart goud.

“Alles begint bij de versheid van de koffie. Vind je smaak belangrijk, kijk naar de branddatum van de koffie. Is het langer dan drie weken geleden? Zoek dan nog even verder. Koffie is optimaal van smaak vanaf twee dagen tot ongeveer drie weken na de branding. Bestel je bij ons koffie, dan is deze altijd zo vers mogelijk! Het is ook goed om te weten dat koffie tot voor kort voornamelijk werd gemelangeerd. Het melangeren – of mengen - van koffiebonen is altijd ‘het geheim’ van de koffiebrander geweest. Wij doen dit op een andere manier: we zoeken naar koffiebonen die op zich zelf een heerlijk karakteristieke koffie opleveren.”

Kort over koffie

“Een koffieboon is een pit die groeit in de vrucht van de koffiestruik. Elk land, elke streek, elke plantage en zelfs elke struik geeft elk jaar weer andere koffie. Wanneer een oogst van één zo’n plantage een koffie oplevert met een eigen en gebalanceerde smaak, dan is dat per definitie al uniek. Wij zoeken de lekkerste koffiebonen uit en branden die volgens een ‘eigen’ profiel zodat de oorspronkelijke karaktereigenschappen van de koffie zo goed mogelijk vertegenwoordigd worden.”

Wereldkoffie

“Dat de koffie van één plek afkomstig is heeft nog een ander voordeel. Je kunt namelijk nagaan of het productieproces op een verantwoorde manier verloopt en je kunt zien of de boeren en plukkers op een eerlijke manier worden betaald en behandeld. De ‘Ethiopië Yirgacheffe Harfursa Coöperation’ is een koffie uit ons assortiment die op zo’n manier tot stand is gekomen. Mocht je deze koffie eens willen proeven dan kun je deze bestellen op onze site www.koffiestation.nl.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

De leukste dag van Judith

Als Judith 24 uur lang al het geld en tijd van de wereld zou hebben, dan zouden we haar de hele dag niet zien want dan zit ze gegarandeerd aan de andere kant van de wereld. Lees maar wat ze allemaal van plan is.

Op excursie naar Rottumeroog

Hoe vaak betreed je tegenwoordig nog een terrein dat volledig onbewoond is? Toch is er een plek in ons kleine en volgepakte land waar niemand vertoeft, namelijk het waddeneiland Rottumeroog. 

De Leukste dag van Wendy

Over de vraag “Wat zou jij doen als je het geld en tijd van de wereld zou hebben?” hoeft Leuk Mens Wendy niet lang na te denken.

NeighbourFood Market

Heerlijk eten op het Westergasterrein, een plek waar foodlovers samenkomen. Rondhangen, kletsen met de mensen achter de kraampjes, je doet waar je zin in hebt.