Koffieleuten voor gevorderden

De beste adresjes

Voor het perfecte bakkie pleur

Dat het ene kopje koffie het andere kopje koffie niet is, dat weten we nog wel. Maar waar je dan precies op moet letten wanneer je op zoek bent naar het perfecte bakkie pleur? Douwe en Emiel van Koffiestation leggen het uit:

Cuppings

“Wat we graag doen is cuppings organiseren. Dat zijn momenten waarop we vrienden en mensen uit het vak uitnodigen om onze nieuwe koffies te laten proeven. Het cuppen van koffie gaat net even wat anders dan het gewone koffiedrinken en er wordt voornamelijk ‘geleut’ over aroma’s en body’s van verschillende koffiebonen. Wat het een leuke groepsbezigheid maakt is dat mensen vrij kunnen associëren. Koffie is namelijk enorm divers. Wanneer er smaken en geuren zoals bijvoorbeeld jasmijn, salmiak, bosgrond en zwarte bessen worden geproefd, dan verandert het idee van een dagelijks kopje leut enorm.”

De beste koffieplekjes van Groningen

“Een plek waar je excentrieke koffies op het menu hebt staan is Black & Bloom. Gerben Engelkes (eigenaar, trotste koffienerd en slowcoffeechef) neemt zijn vak serieus. Wil je meer weten over de nieuwe generatie koffie? Hang een tijdje bij hem aan de bar en je bent op de hoogte. Naast onze eigen microkoffiebranderij heb je stadscafé Het Feithhuis. Een klassiek café met een hedendaagse smaakvolle inrichting. Topbarista Ulas uit Marmaris verzorgt iedereen hier van de broodnodige cafeïne. Soms wel duizend keer op een dag, elk kopje met dezelfde finesse. Het zou ons niet verbazen wanneer je op Wikipedia het woord barista zou opzoeken dat je de biografie van Ulas hier tegenkomt.”


Black & Bloom
Oude Kijk in 't Jatstraat 32
9712 EK Groningen

Koffiestation
Martinikerkhof 9
9712 JG Groningen


Magpie
Zwanestraat 29
9712 CJ Groningen

't Feithhuis
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Eerste popsicle bar van NL

In wereldsteden als New York en Tokio zijn ze al een hit. Maar eindelijk is de ambachtelijke popsicle - of ijslolly - in Amsterdam gearriveerd. IJsmanschap is de eerste popsicle bar van Nederland. Kies je popsicle – van champagne-framboos tot Vietnamese iced koffie - en bedek ‘m naar gelieven met een flinke laag chocolade en gekarameliseerde en geroosterde nootjes.

Overal glaasjes water

Je kunt veel van Nederland zeggen, maar lekker kraanwater hebben we! En dan is dat ook nog eens helemaal gratis. Niet ok dus dat als je een glaasje water bestelt in een horecagelegenheid, je 9 van de 10 keer afgescheept wordt met een gebotteld flesje bronwater. Tetsuro legt uit bij welke restaurants je terecht kunt voor een lekker glaasje kraanwater. Dat je er ook nog lekker kunt eten is mooi meegenomen.

Onbedoeld kindvriendelijk uit eten

Restaurants die speciaal rekening houden met kinderen zijn zelden prettig voor ouders. Dat kan anders weet Debby. En leuker.

Liefde is

Valentijnsdag is de dag van de liefde en om de dag nog even extra zoetsappig te maken hebben we de heerlijkste manieren om de liefde te verklaren op een rijtje gezet. Kwijlend van geluk samen verder.