Koken met vergeten seizoensgroenten

Schorseneer

met huid en haar

Dat je het hele jaar door bloemkool en brocoli kunt kopen is niet per se normaal. Leuker en gezonder is om met de seizoenen mee te eten. Zoals vroeger dus. Caroline tipt een vergeten klassieker...

"De schorseneer werd sinds de 16de eeuw geteeld als geneesmiddel. De wortel was vroeger bedoeld als tegengif bij vergiftigingen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte hij in de vergetelheid, maar nu komt de schorseneer weer terug. Het leuke aan schorseneren vind ik eigenlijk de onaantrekkelijkheid ervan.”

“Ze zitten vaak nog vol grond en klei en dat ontneemt de lust tot kopen omdat het een enorme klus lijkt ze schoon te maken. Lijkt, want in praktijk valt dit erg mee. Mits je ze vers koopt, want als ze uitgedroogd zijn, zijn ze moeitlijk te schrapen en wordt het vruchtvlees draderig. De truc is dat je ze eenvoudig wast en schrobt en zo schoon maakt maar nog niet schilt. Pas na het koken met huid en haar in ruim water met wat zout, schil je ze. Dit gaat dan heel eenvoudig."

Caroline’s romige schorsenerensoep voor 2 personen
Ingrediënten: 300 g schorseneren,1 ui, een klontje boter, 2 laurierbladeren, 1 tl. gedroogde tijm of majoraan, 1 bouillonblokje, 3 dl melk, ev. ½ dl slagroom, 1 eetl. maïzena of een ander bindmiddel.

Bereiding
“Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes van een paar centimeter breed en kook ze in een laagje water gaar of kook de (schoongeboende) schorseneren in de schil in water gaar en verwijder daarna de schil. Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe. Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe. Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens, voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena. Snijd de brie in plakken. Rooster de boterhammen in een broodrooster, oven of in de koekenpan. Leg er indien mogelijk meteen plakjes brie op en strooi er voor het opdienen de tuinkers over. Serveer de soep met het geroosterde brood.”

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Ik heb een clubje opgericht...

Ook vaak zin om uit eten te gaan? Wij hebben een mooi excuus voor je bedacht! Roep wat vrienden bij elkaar, plan elke maand een dinertje en proef jullie favoriete gerecht bij elk restaurant dat je vinden kunt.

De ideale vakantiedag van Lotte

Ieder nieuw Leuk Mens stellen we dezelfde vraag: ‘Hoe ziet jouw ideale dag eruit, als je álle tijd en geld van de wereld zou hebben?’. Voor de lol hebben we onszelf eens dezelfde vraag gesteld. En wat bleek: ook wij houden van vrienden, familie en cocktails :). Lees wat Lotte zou doen! 

Musthaves voor je voorraadkast

Een beetje kok kan niet zonder knoflook. Wat je nog meer in huis moet hebben voor instant kookactiviteit? Je leest ’t hier.

Lekker leuk trakteren

Hiep hiep hoera, jarig! Dat betekent trakteren op school. En grijpen naar saaie zakjes chips, dat doen we dus niet bij Leukedingendoen. Hier zijn we namelijk vooral fan van leuke, verrassende trakties. Dus pak het eens anders aan en trakteer bijvoorbeeld op gemummificeerde worstjes!