Koken met vergeten seizoensgroenten

Schorseneer

met huid en haar

Dat je het hele jaar door bloemkool en brocoli kunt kopen is niet per se normaal. Leuker en gezonder is om met de seizoenen mee te eten. Zoals vroeger dus. Caroline tipt een vergeten klassieker...

"De schorseneer werd sinds de 16de eeuw geteeld als geneesmiddel. De wortel was vroeger bedoeld als tegengif bij vergiftigingen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte hij in de vergetelheid, maar nu komt de schorseneer weer terug. Het leuke aan schorseneren vind ik eigenlijk de onaantrekkelijkheid ervan.”

“Ze zitten vaak nog vol grond en klei en dat ontneemt de lust tot kopen omdat het een enorme klus lijkt ze schoon te maken. Lijkt, want in praktijk valt dit erg mee. Mits je ze vers koopt, want als ze uitgedroogd zijn, zijn ze moeitlijk te schrapen en wordt het vruchtvlees draderig. De truc is dat je ze eenvoudig wast en schrobt en zo schoon maakt maar nog niet schilt. Pas na het koken met huid en haar in ruim water met wat zout, schil je ze. Dit gaat dan heel eenvoudig."

Caroline’s romige schorsenerensoep voor 2 personen
Ingrediënten: 300 g schorseneren,1 ui, een klontje boter, 2 laurierbladeren, 1 tl. gedroogde tijm of majoraan, 1 bouillonblokje, 3 dl melk, ev. ½ dl slagroom, 1 eetl. maïzena of een ander bindmiddel.

Bereiding
“Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes van een paar centimeter breed en kook ze in een laagje water gaar of kook de (schoongeboende) schorseneren in de schil in water gaar en verwijder daarna de schil. Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe. Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe. Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens, voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena. Snijd de brie in plakken. Rooster de boterhammen in een broodrooster, oven of in de koekenpan. Leg er indien mogelijk meteen plakjes brie op en strooi er voor het opdienen de tuinkers over. Serveer de soep met het geroosterde brood.”

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Yo

Yo

Snorren kijken

De snor. Salvador Dalí, Borat, Freddy Mercury en Yosemite Sam zouden niets zijn zonder dit groepje haren op hun bovenlip. Best een boeiend onderwerp om je eens in te verdiepen dus, die snor. Maar dan wel op een leuke manier. Deze drie manieren bijvoorbeeld. 

Geef je fiets eens een make-over

Een roestende rammelfiets wekt medelijden op. Die trouwe tweewieler die jou door regen en wind en zon en sneeuw heeft gesjouwd verdient beter dan rotte roestplekken en rammelende remkabels.

Creatief met tape

Wil je je huis een beetje opfleuren, maar heb je geen zin/geld om muren te verven of nieuwe spullen te kopen? Doe ’t met washi tape!