Meesterlijk mountainbiken in NL

120 routes

Van Lage Vuursche tot Schoorl

Op een pannekoek kun je niet bouwen zei ons moeke altijd, maar hoe plat Nederland ook is, als mountainbiker vallen er genoeg gebieden te overwinnen. Natasha tipt de leukste fietsroutes...

"Wat veel mensen niet weten is dat NederIand vol ligt met gemarkeerde mountainbikeroutes. Inmiddels kun je op zo'n 120 routes terecht die net als wandelpaden gemarkeerd zijn met paaltjes. Mijn eigen home trail is het rondje Lage Vuursche (10 km) tussen Baarn en Hilversum, maar het meest uitdagende rondje waar ik vaak naar terugkeer is het rondje Schoorl (15km) wat al jarenlang een van de meest populaire rondjes van Nederland is."

Snel, stijl, venijnig
"Niet voor niets, want dit rondje heeft alles in zich waar je als mountainbiker op zit te wachten: snelle paden, steile beklimmingen, venijnige bochten en spectaculaire afdalingen en dat nagenoeg alleen maar op singletracks. Bovendien spreekt het decor tot de verbeelding. Je rijdt in het schitterende Noord-Hollands duingebied, dwars door de bossen, duinen en heide. Het rondje is populair, maar nooit echt superdruk, op de zondagochtend na."

Aanslag op je conditie
"Als beginner zou ik me er niet aan wagen, dan hang je je fiets waarschijnlijk gelijk aan de wilgen. Behalve dat het behoorlijk wat van je technische skills vraagt, is het ook een behoorlijke aanslag op je conditie. Er zijn nog genoeg andere rondjes die ideaal voor beginners zijn. De SALT-redactie heeft een app en boekje gemaakt met een compleet routeoverzicht, ingedeeld per provincie."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Proef eens een beroep

Wat wil jij worden? Boswachter, radio-dj, automonteur, ijsbereider, receptioniste, dierenverzorger, hypotheekadviseur… of zou je alles wel een keertje willen proberen? Dat kan! Via Beroepproeven loop je heel gemakkelijk mee met iemand die jouw favoriete baan al uitoefent.

Altijd 10 dingen tegelijk doen

Die Julien Rademaker, een creatieve alleskunner in hart en nieren. Maar hoe doet-ie dat toch? Lieve Julien, deel ons alsjeblieft je geheim, wij willen dat ook!

KarTent

Deze zomer gespot op de festivalcamping: de KarTent! Een wegwerp-festivaltentje gemaakt van karton. Vrij geniaal, vinden wij. Want het gebeurt maar al te vaak dat mensen na afloop van het festival hun tent op de camping achterlaten omdat hij kapot is, of omdat ze gewoon geen zin hebben om ermee te slepen.

Vermeerwandeling

Ontdek alles van Johannes Vermeer tijdens een Vermeerwandeling in Delft. Zie bijvoorbeeld het bekende 'straat van Vermeer' in het echt.