Meesterlijk mountainbiken in NL

120 routes

Van Lage Vuursche tot Schoorl

Op een pannekoek kun je niet bouwen zei ons moeke altijd, maar hoe plat Nederland ook is, als mountainbiker vallen er genoeg gebieden te overwinnen. Natasha tipt de leukste fietsroutes...

"Wat veel mensen niet weten is dat NederIand vol ligt met gemarkeerde mountainbikeroutes. Inmiddels kun je op zo'n 120 routes terecht die net als wandelpaden gemarkeerd zijn met paaltjes. Mijn eigen home trail is het rondje Lage Vuursche (10 km) tussen Baarn en Hilversum, maar het meest uitdagende rondje waar ik vaak naar terugkeer is het rondje Schoorl (15km) wat al jarenlang een van de meest populaire rondjes van Nederland is."

Snel, stijl, venijnig
"Niet voor niets, want dit rondje heeft alles in zich waar je als mountainbiker op zit te wachten: snelle paden, steile beklimmingen, venijnige bochten en spectaculaire afdalingen en dat nagenoeg alleen maar op singletracks. Bovendien spreekt het decor tot de verbeelding. Je rijdt in het schitterende Noord-Hollands duingebied, dwars door de bossen, duinen en heide. Het rondje is populair, maar nooit echt superdruk, op de zondagochtend na."

Aanslag op je conditie
"Als beginner zou ik me er niet aan wagen, dan hang je je fiets waarschijnlijk gelijk aan de wilgen. Behalve dat het behoorlijk wat van je technische skills vraagt, is het ook een behoorlijke aanslag op je conditie. Er zijn nog genoeg andere rondjes die ideaal voor beginners zijn. De SALT-redactie heeft een app en boekje gemaakt met een compleet routeoverzicht, ingedeeld per provincie."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Fluisterboottocht door de Biesbosch

Brazilië heeft de Amazone en Nederland heeft zijn eigen jungle… namelijk de Biesbosch. 

Het droomhuis van Rena

Leuk Mens Rena vertelt over haar eigen huis en geeft gouden tips als het gaat om inrichting en decoratie.

Leuke plekjes in Utrecht

Utrecht is de hometown van Marloes Toonen. En ze is niet voor niets Leuk Mens, daarom vertrouwen we haar volledig als het gaat om Leuke plekjes in de gezellige Domstad.

De Keuken van het Ongewenste Dier

De initiatiefnemers, L.T.J. producties, willen aandacht schenken aan de eetbaarheid van diersoorten die als plaagdieren worden gezien.