Meesterlijk mountainbiken in NL

120 routes

Van Lage Vuursche tot Schoorl

Op een pannekoek kun je niet bouwen zei ons moeke altijd, maar hoe plat Nederland ook is, als mountainbiker vallen er genoeg gebieden te overwinnen. Natasha tipt de leukste fietsroutes...

"Wat veel mensen niet weten is dat NederIand vol ligt met gemarkeerde mountainbikeroutes. Inmiddels kun je op zo'n 120 routes terecht die net als wandelpaden gemarkeerd zijn met paaltjes. Mijn eigen home trail is het rondje Lage Vuursche (10 km) tussen Baarn en Hilversum, maar het meest uitdagende rondje waar ik vaak naar terugkeer is het rondje Schoorl (15km) wat al jarenlang een van de meest populaire rondjes van Nederland is."

Snel, stijl, venijnig
"Niet voor niets, want dit rondje heeft alles in zich waar je als mountainbiker op zit te wachten: snelle paden, steile beklimmingen, venijnige bochten en spectaculaire afdalingen en dat nagenoeg alleen maar op singletracks. Bovendien spreekt het decor tot de verbeelding. Je rijdt in het schitterende Noord-Hollands duingebied, dwars door de bossen, duinen en heide. Het rondje is populair, maar nooit echt superdruk, op de zondagochtend na."

Aanslag op je conditie
"Als beginner zou ik me er niet aan wagen, dan hang je je fiets waarschijnlijk gelijk aan de wilgen. Behalve dat het behoorlijk wat van je technische skills vraagt, is het ook een behoorlijke aanslag op je conditie. Er zijn nog genoeg andere rondjes die ideaal voor beginners zijn. De SALT-redactie heeft een app en boekje gemaakt met een compleet routeoverzicht, ingedeeld per provincie."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Onmisbare keuken tools

Op zoek naar een goed keukenmes? Dan moet je de exemplaren van Laguiole proberen. 

Bestemmingen om van te dromen

Als Corno denkt dat hij kan ontkomen aan de vraag wat zijn allerfavorietste droombestemming ever is, dan heeft hij het mooi fout. Hierbij dus de drie mooiste plekken die je als reisliefhebber toch echt een keer gezien moet hebben.

Eetcafé Te Koop

Bij eetcafé Te Koop aan de Biltstraat in Utrecht (‘koop ik!’) eet je niet alleen een bordje met liefde gemaakt eten, maar kun je meteen de hele inboedel mee naar huis nemen.

Pluk de Nacht

Er was eens een groepje bevriende filmliefhebbers die er van baalden dat kleinschalige films de Nederlandse bioscopen niet of nauwelijk bereikten. ‘Dat gaan we regelen’, dachten ze… en Pluk de Nacht was geboren.