De beste films

Die je moet zien

Volgens Yzabel

Naast boeken houdt Yzabel ook van films. Welke films moet je gezien hebben?

“Net als bij muziek, houd ik van allerlei verschillende soorten films. Zo zijn er Hollywood producties waar je niet om heen kan, die je verbijsterd achterlaten. Inception is zo’n film. Ik geloof ook echt in de filosofie erachter. Iemand moet altijd een idee zelf verzinnen, of in ieder geval denken dat hij of zij het zelf heeft verzonnen, om er van daaruit naar te kunnen leven. Of te kunnen geven. Vooral omdat we tegenwoordig echt gevoed worden met informatie, vind ik dit zo ingenieus gevonden. Boyhood is ook briljant. Deze filmmaker heeft twaalf jaar lang iemand vanaf vier jaar oud gevolgd. Het is echt uit het leven gegrepen. Tijdens The Intouchables heb ik bijna alleen maar gehuild, van vreugde en verdriet. En van herkenning. Ik heb m’n zus tijdens haar terminale ziektebed ook intensief verzorgd. En om de onzekerheid het hoofd te bieden maakten we veel grappen. About Time zag ik nog niet zolang geleden. Dat is ook een prachtige film. In deze film komt een jongen erachter dat hij in de tijd kan reizen. Met dat gegeven doet hij iets, wat wij in het klein ook iedere dag zouden kunnen doen. De film opende mijn ogen. Ik denk dat dat een film mooi maakt. Dat de werkelijkheid vanaf een andere kant wordt belicht, en deze hierdoor niet complexer wordt, maar je als kijker denkt ‘o ja, het is eigenlijk zo simpel…’.”

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Pluk de Nacht

Er was eens een groepje bevriende filmliefhebbers die er van baalden dat kleinschalige films de Nederlandse bioscopen niet of nauwelijk bereikten. ‘Dat gaan we regelen’, dachten ze… en Pluk de Nacht was geboren.

Top 3 beste voorstellingen

Als (ex)danseres was Amber in veel dansvoorstellingen te zien. Maar wat voor voorstellingen bezoekt ze zelf graag?

Broeker Veiling

De Broeker Veiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen van groenten per afslag begonnen. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.

Beste plekjes voor de mooiste kiekjes

Nathalie heeft voor haar werk veel gefotografeerd. Er staan de prachtigste foto’s op haar naam. Het liefst legt ze plekjes vast waar de natuur haar gang kan gaan. In Afrika bijvoorbeeld.