Liedjes schrijven

De fijnste schrijfplekken

En de beste tips & tricks

Wat zijn de fijnste plekken om te schrijven en wat zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het schrijven?

Favoriete plekjes om te schrijven

“Ik heb sommige teksten geschreven in Hutspot omdat het een van de weinige cafés is waar ik het gevoel heb dat diegene die daar koffie serveert het géén probleem vindt dat je daar met je computer gaat zitten. Als het hele dierbare, moeilijke of intieme teksten zijn schrijf ik die het liefst thuis. Voor dit soort stukken is het wel echt fijn als je niet gestoord of afgeleid wordt. Mijn vriend is muziekproducent en aan de achterkant van ons huis is een muziekstudio gebouwd. Dat betekent dat ik thuis niet áltijd in stilte kan schrijven en dat heb ik eigenlijk wel nodig. Toen kwam ik op het idee om Jan Six van Hillegom te benaderen om te vragen of ik een tijdje bij hem kon zitten aan de Amstel. Hij heeft hier een ontzettend mooie kunstcollectie uit de 17e eeuw met wel iets van dertig kamers. Ik ken Jan persoonlijk, dus heb de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd of ik een paar maanden in een kamertje aan de Amstel kon zitten. Hij ontving me met open armen, dus daar heb ik ook een tijdje gezeten. Tegenwoordig wissel ik af. Soms thuis, soms bij Jan en soms bij een vriendin, waarvan ik de huissleutel heb gekregen. Zij werkt overdag en het maakt haar niets uit als ik dan gebruikmaak van haar huis. Heel lief.” 

Schrijftips

“Als ik nieuwe liedjes ga schrijven, zit ik vaak samen met de gitarist en pianist. Meestal in mijn huis. Afgelopen zomer hebben we in Spanje geschreven. Dan gebeurt er iets dat ik niet precies kan duiden. De muzikant begint akkoorden te spelen, ik hoor iets en begin te neuriën. Hij hoort dan weer iets en speelt het nog een keer, soms met variaties. Ik hoor een steeds duidelijkere zangmelodie. Zo gaat het over en weer. Als we dan iets hebben dat ik héél leuk vind, neem ik dat op met mijn iPhone zodat het idee niet verloren gaat. Qua tekst heb ik geen vaste wijze van werken. Soms ontstaat de tekst ter plekke en soms hoor ik eerst de zanglijn. Eigenlijk is hier echt geen pijl op te trekken.” 

 

 

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Dieren tekenen met je iPhone of iPad

Leer het alfabet spelenderwijs met de app Drawnimal. Fijn vormgegeven en heel interactief. Dit heb je nodig: de app op iPhone of iPad, een vel papier en een potlood of pen. Tekenen maar!

Leuke app: Simfuny

Je woont in Amsterdam en weet heus wel where the party’s at. Maar soms mis je toch dingen die je niet had willen missen en overvalt een blinde paniek je. 

De perfecte plek

Voor haar blog droombaan.net reist Leuk mens Linda Roos stad en land af om interviews af te nemen. Je kunt haar dus wel vragen waar je het best kunt wezen voor een goed gesprek. Ze gaf ons haar tips in Amsterdam.

Daklozen-praat

Behalve dat je ze misschien af en toe wat geld geeft, kom je waarschijnlijk weinig in aanraking met daklozen. Misschien ben je wel nieuwsgierig naar hun levensverhaal?