Liedjes schrijven

De fijnste schrijfplekken

En de beste tips & tricks

Wat zijn de fijnste plekken om te schrijven en wat zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het schrijven?

Favoriete plekjes om te schrijven

“Ik heb sommige teksten geschreven in Hutspot omdat het een van de weinige cafés is waar ik het gevoel heb dat diegene die daar koffie serveert het géén probleem vindt dat je daar met je computer gaat zitten. Als het hele dierbare, moeilijke of intieme teksten zijn schrijf ik die het liefst thuis. Voor dit soort stukken is het wel echt fijn als je niet gestoord of afgeleid wordt. Mijn vriend is muziekproducent en aan de achterkant van ons huis is een muziekstudio gebouwd. Dat betekent dat ik thuis niet áltijd in stilte kan schrijven en dat heb ik eigenlijk wel nodig. Toen kwam ik op het idee om Jan Six van Hillegom te benaderen om te vragen of ik een tijdje bij hem kon zitten aan de Amstel. Hij heeft hier een ontzettend mooie kunstcollectie uit de 17e eeuw met wel iets van dertig kamers. Ik ken Jan persoonlijk, dus heb de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd of ik een paar maanden in een kamertje aan de Amstel kon zitten. Hij ontving me met open armen, dus daar heb ik ook een tijdje gezeten. Tegenwoordig wissel ik af. Soms thuis, soms bij Jan en soms bij een vriendin, waarvan ik de huissleutel heb gekregen. Zij werkt overdag en het maakt haar niets uit als ik dan gebruikmaak van haar huis. Heel lief.” 

Schrijftips

“Als ik nieuwe liedjes ga schrijven, zit ik vaak samen met de gitarist en pianist. Meestal in mijn huis. Afgelopen zomer hebben we in Spanje geschreven. Dan gebeurt er iets dat ik niet precies kan duiden. De muzikant begint akkoorden te spelen, ik hoor iets en begin te neuriën. Hij hoort dan weer iets en speelt het nog een keer, soms met variaties. Ik hoor een steeds duidelijkere zangmelodie. Zo gaat het over en weer. Als we dan iets hebben dat ik héél leuk vind, neem ik dat op met mijn iPhone zodat het idee niet verloren gaat. Qua tekst heb ik geen vaste wijze van werken. Soms ontstaat de tekst ter plekke en soms hoor ik eerst de zanglijn. Eigenlijk is hier echt geen pijl op te trekken.” 

 

 

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Strandtent Timboektoe

Timboektoe is een strandtent zoals ‘em wenst; met (deze zomer veel) zon, zand, surfplanken, rieten dakjes en een vleugje hippie.

Jazzclub BIRD

Trendy nachtclubs in hippe steden als New York, Londen en Berlijn waren dé bron van inspiratie voor jazzclub BIRD in Rotterdam.

De Hallen

Voor een onvergetelijke dag hoef je De Hallen eigenlijk helemaal niet uit.

Zondagochtendmuziek voor na het stappen

Muziek op de vroege zondagochtend. Om bij te komen van die knisperende, nachtelijke buzz. Dit is wat Jojanneke graag opzet als het feestje voorbij is.