De leukste Nederlandse podia volgens Yzabel

Paradiso, de Melkweg en Bitterzoet

Van klein tot groot...

Als zangeres heeft Yzabel op aardig wat podia gestaan. Maar wat zijn haar lievelingspodia? En wat vindt ze leuker: in het klein spelen of in het groot? 

Lievelingspodia: als het maar klein is
“De meeste concerten die ik heb bezocht waren in Paradiso. In de kleine zaal vind ik het heel bijzonder om singer-songwriters en bandjes te zien spelen, het geeft een soort fijne huiskamersfeer. Af en toe ga ik ook naar de Melkweg. Kortgelden speelde Jack Garrett daar, heel tof. Een paar weken daarvoor was ik bij het concert van Rhodos, in Bitterzoet. Ik denk dat zij beiden binnen korte tijd heel groot worden, dus ik ben blij dat ik van ze heb kunnen genieten in een kleine zaal. Je zal me niet snel in de Heineken Music Hall zien. Ik weet niet echt waarom, je hebt daar natuurlijk écht te gekke optredens, maar ik vind ook dat de intimiteit en kracht van muziek verloren kan gaan in zo’n grote zaal. Ik houd zelf ook niet van grote massa’s. Daarom kies ik ervoor, als het kan, om een kleine zaal op te zoeken.”

Het voordeel van een kleine zaal
“Als artiest heb ik alleen in relatief kleine zalen opgetreden. Dat vond ik geweldig, omdat je heel goed meekrijgt wat er gebeurt. Je hebt een connectie met je luisteraars. Afgelopen september stonden we een weekend op het Wilhelmina Huiskamerfestival. Achteraf werden we de grote verrassing van het festival genoemd! Dan zit je écht in kleine woonkamers voor 25 man te spelen, voorstelling na voorstelling. Veel mensen zeggen dat dat enger is dan een groot podia. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het is intiemer, wat magisch kan zijn maar je kan bijvoorbeeld ook op weerstand bij individuen stuiten. Ik zing bijvoorbeeld over mijn overleden zus, of over hoe het leven ondanks verdriet doorgaat en sommigen mensen verzetten zich dan. Dat was tijdens één concert heel goed voelbaar. Achteraf bleek dat een groep vrienden te zijn, waarvan één iemand in rouw was. Ik moest echt m’n best doen om dicht bij mezelf te blijven en mijn liedjes te blijven zingen. Tijdens het optreden gebeurde toen iets heel moois, de sfeer brak open. Die persoon gaf bij het 5e nummer z’n verzet op en omhelsde me achteraf. Als je dat kan bereiken met muziek, dan is dat het mooiste wat er is.”

“Ik weet niet of ik zelf altijd in het klein zou willen spelen, nu zeg ik ‘ja’ maar misschien is dat is alleen maar omdat het me ook eng lijkt om op een héél groot podium te staan.” 

De kick van een grote zaal
“De allereerste keer dat ik op een ‘groter’ podium stond was 10 maanden terug: in de grote zaal van de Boom Chicago Social Club. Daarvoor had ik alleen in cafés gestaan. Ik was super zenuwachtig. Toen ik opkwam was de zaal helemaal donker en stond de spot op mij. Ik kon niemand zien, op twee vage gezichten op de eerste rij na. Ik had in een vol stadion kunnen staan of gewoon in een woonkamer, dat was een gekke gewaarwording. Toen heb ik aan de verlichting gevraagd of ze de zaal iets konden oplichten, zodat ik wist waar ik was en ik de mensen die voor me waren gekomen, ook echt kon zien.”

“Het lijkt me heel erg tof om met een vette lichtshow of visuals te werken. Die de ervaring van de muziek versterken. Maar dan heb je het echt over ‘de grote shows’ in enorm grote zalen. Misschien maak ik dat ooit mee."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Schiet je eigen film

Altijd al in een speelfilm willen spelen? Dit is je kans! Bij Bootje Varen Breda kun je je eigen kaskraker opnemen.

Lekker Leuk dineren

Na een dagje hard werken is er soms niets fijners dan gewoon aanschuiven aan een gedekte tafel en zonder poespas te bestellen waar je zin in hebt. Dat kan je natuurlijk doen bij de snackbar om de hoek, maar wij van Leukedingendoen tippen je hier een aantal plekken waar je naast lekker ook gewoon leuk kan dineren!

Museum of Selfies

Urenlang naar oude meesters staren in het museum is niet áltijd even spannend. Gelukkig weet de Deense Olivia Muus ’t leuk gemaakt

The Edible Trails

Weet wat je eet is een motto dat we gewoon in 2013 achterlaten. Nu kunnen we toch wel vertrouwen op een fijn en bewust menu. Bij the Edible Trails Supper Club in ieder geval wel, want buiten dat ze heerlijke gerechten met eerlijke ingrediënten bouwen, weet je pas wat je eet als je aan tafel aanschuift.