De leukste Nederlandse podia volgens Yzabel

Paradiso, de Melkweg en Bitterzoet

Van klein tot groot...

Als zangeres heeft Yzabel op aardig wat podia gestaan. Maar wat zijn haar lievelingspodia? En wat vindt ze leuker: in het klein spelen of in het groot? 

Lievelingspodia: als het maar klein is
“De meeste concerten die ik heb bezocht waren in Paradiso. In de kleine zaal vind ik het heel bijzonder om singer-songwriters en bandjes te zien spelen, het geeft een soort fijne huiskamersfeer. Af en toe ga ik ook naar de Melkweg. Kortgelden speelde Jack Garrett daar, heel tof. Een paar weken daarvoor was ik bij het concert van Rhodos, in Bitterzoet. Ik denk dat zij beiden binnen korte tijd heel groot worden, dus ik ben blij dat ik van ze heb kunnen genieten in een kleine zaal. Je zal me niet snel in de Heineken Music Hall zien. Ik weet niet echt waarom, je hebt daar natuurlijk écht te gekke optredens, maar ik vind ook dat de intimiteit en kracht van muziek verloren kan gaan in zo’n grote zaal. Ik houd zelf ook niet van grote massa’s. Daarom kies ik ervoor, als het kan, om een kleine zaal op te zoeken.”

Het voordeel van een kleine zaal
“Als artiest heb ik alleen in relatief kleine zalen opgetreden. Dat vond ik geweldig, omdat je heel goed meekrijgt wat er gebeurt. Je hebt een connectie met je luisteraars. Afgelopen september stonden we een weekend op het Wilhelmina Huiskamerfestival. Achteraf werden we de grote verrassing van het festival genoemd! Dan zit je écht in kleine woonkamers voor 25 man te spelen, voorstelling na voorstelling. Veel mensen zeggen dat dat enger is dan een groot podia. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het is intiemer, wat magisch kan zijn maar je kan bijvoorbeeld ook op weerstand bij individuen stuiten. Ik zing bijvoorbeeld over mijn overleden zus, of over hoe het leven ondanks verdriet doorgaat en sommigen mensen verzetten zich dan. Dat was tijdens één concert heel goed voelbaar. Achteraf bleek dat een groep vrienden te zijn, waarvan één iemand in rouw was. Ik moest echt m’n best doen om dicht bij mezelf te blijven en mijn liedjes te blijven zingen. Tijdens het optreden gebeurde toen iets heel moois, de sfeer brak open. Die persoon gaf bij het 5e nummer z’n verzet op en omhelsde me achteraf. Als je dat kan bereiken met muziek, dan is dat het mooiste wat er is.”

“Ik weet niet of ik zelf altijd in het klein zou willen spelen, nu zeg ik ‘ja’ maar misschien is dat is alleen maar omdat het me ook eng lijkt om op een héél groot podium te staan.” 

De kick van een grote zaal
“De allereerste keer dat ik op een ‘groter’ podium stond was 10 maanden terug: in de grote zaal van de Boom Chicago Social Club. Daarvoor had ik alleen in cafés gestaan. Ik was super zenuwachtig. Toen ik opkwam was de zaal helemaal donker en stond de spot op mij. Ik kon niemand zien, op twee vage gezichten op de eerste rij na. Ik had in een vol stadion kunnen staan of gewoon in een woonkamer, dat was een gekke gewaarwording. Toen heb ik aan de verlichting gevraagd of ze de zaal iets konden oplichten, zodat ik wist waar ik was en ik de mensen die voor me waren gekomen, ook echt kon zien.”

“Het lijkt me heel erg tof om met een vette lichtshow of visuals te werken. Die de ervaring van de muziek versterken. Maar dan heb je het echt over ‘de grote shows’ in enorm grote zalen. Misschien maak ik dat ooit mee."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Oranjekoorts op twitter

De oranjekoorts heerst: alle social media staan vol met Leuke, gekke, grappige (of soms een beetje flauwe) kiekjes.

Galerie xs in Delft

Als je in Delft bent, kun je dit ieniemienie-galerietje zomaar over het hoofd zien. Zonde! Want dit project van kunstenaar Margo Weijer mag je eigenlijk niet missen

De ideale vakantiedag van Lotte

Ieder nieuw Leuk Mens stellen we dezelfde vraag: ‘Hoe ziet jouw ideale dag eruit, als je álle tijd en geld van de wereld zou hebben?’. Voor de lol hebben we onszelf eens dezelfde vraag gesteld. En wat bleek: ook wij houden van vrienden, familie en cocktails :). Lees wat Lotte zou doen! 

Vijf geweldige albums

Vraag Isis van der Wel niet om haar top vijf all time favoriete albums, want die kan ze simpelweg niet geven. Maar vijf albums waar ze geweldig van kan genieten, die heeft ze wel! Plus de tip om er eens even goed voor te gaan zitten…