Top boeken

Voor op de plank

Volgens Jan Wicher

Op Mister Koreander staat dat Jan Wicher als eerste naar de boekenkast kijkt als hij bij mensen thuis komt. Wij vroegen hem welke boeken directe goedkeuring verdienen en welke boeken je maar beter kunt verstoppen.

"Ha! Dat zou erg zijn, als ik zo over de boekencollectie van anderen zou denken. Nee joh, dat iemand romans leest is sowieso geweldig in deze hoofd-permanent-gekanteld-in-standje-smartphone-tijden."

“Maar ok, als je dan bijvoorbeeld drie boeken in de kast hebt staan waaronder de paperback èn harde kaft uitgave van Steve Jobs' biografie, dan eh, weet ik in ieder geval dat we het niet over literatuur hoeven te hebben die avond.”

“Ik ga zelf heel goed op "Mijn strijd" van de Noorse auteur Knausgard, die man vat het geploeter van onze levens even goed samen zeg, niet normaal. Ok, hij heeft er wel een paar duizend pagina's voor nodig, maar juist de alledaagsheid die hij tot in detail beschrijft, zorgt ervoor dat je beseft hoe bijzonder het is om op deze aardkloot rond te schuifelen.”

De wereld naar zijn grootje
“Verder zijn post-apocalyptische verhalen ook aan mij besteed. Waarin de wereld in de nabije toekomst volledig naar zijn grootje is, dat werk. Klinkt wat somber, maar hey, nare omstandigheden halen het beste in de mens boven. Soms. Af en toe. Toch? Een prachtig, ontroerend, spannend en humaan verhaal is "Station Eleven" van Emily St John Mandel. Over een rondtrekkend groepje theatermakers dat met toneel en muziek wat vreugde brengt na de ramp. Zou zich goed lenen voor een Netflix versie trouwens...”   

Leukste boek ooit
“Ik roep nu: "His Dark Materials" van Philip Pullman. Fantastische trilogie waarin kinderen geboren worden met een ziel in de vorm van een dier. En waarin de volwassenen uiteraard proberen die dieren los te koppelen. Rot volwassenen ook. Echt een aanrader, deze reeks. Heel mooi geschreven en een wijs man, die schrijver. Er is ook een slechte film van het eerste deel gemaakt. Die moet je maar niet kijken."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Moestuin aan de Amstel

In de keuken (en eigenlijk in het leven) draait alles om goede ingrediënten. Maar ja, waar vind je die? Een topkok shopt vast bij een groentejuwelier. Niet per se. Volgens Peter moet je vooral langsgaan bij je lokale moestuin...

Een duurzaam leven

Met een voorliefde voor vintage meubels laat Julien zien dat hij niet bang is voor hergebruik. Dat is niet alleen duurzaam, maar nog veel meer. Tijd om je leven te beteren? Julien laat je zien hoe:

Workshop relaxt moederen

Het is niet niks, dat moeder zijn. En het is wel: een hoop balletjes tegelijkertijd in de lucht houden.

Gif a compliment

Wil je iets aardigs zeggen tegen je BFF maar weet je even niet hoe? Een gifje zegt soms meer dan 1000 woorden. En dankzij gifacompliment.nl heb je zo’n gifje zo gepiept!