Top boeken

Voor op de plank

Volgens Jan Wicher

Op Mister Koreander staat dat Jan Wicher als eerste naar de boekenkast kijkt als hij bij mensen thuis komt. Wij vroegen hem welke boeken directe goedkeuring verdienen en welke boeken je maar beter kunt verstoppen.

"Ha! Dat zou erg zijn, als ik zo over de boekencollectie van anderen zou denken. Nee joh, dat iemand romans leest is sowieso geweldig in deze hoofd-permanent-gekanteld-in-standje-smartphone-tijden."

“Maar ok, als je dan bijvoorbeeld drie boeken in de kast hebt staan waaronder de paperback èn harde kaft uitgave van Steve Jobs' biografie, dan eh, weet ik in ieder geval dat we het niet over literatuur hoeven te hebben die avond.”

“Ik ga zelf heel goed op "Mijn strijd" van de Noorse auteur Knausgard, die man vat het geploeter van onze levens even goed samen zeg, niet normaal. Ok, hij heeft er wel een paar duizend pagina's voor nodig, maar juist de alledaagsheid die hij tot in detail beschrijft, zorgt ervoor dat je beseft hoe bijzonder het is om op deze aardkloot rond te schuifelen.”

De wereld naar zijn grootje
“Verder zijn post-apocalyptische verhalen ook aan mij besteed. Waarin de wereld in de nabije toekomst volledig naar zijn grootje is, dat werk. Klinkt wat somber, maar hey, nare omstandigheden halen het beste in de mens boven. Soms. Af en toe. Toch? Een prachtig, ontroerend, spannend en humaan verhaal is "Station Eleven" van Emily St John Mandel. Over een rondtrekkend groepje theatermakers dat met toneel en muziek wat vreugde brengt na de ramp. Zou zich goed lenen voor een Netflix versie trouwens...”   

Leukste boek ooit
“Ik roep nu: "His Dark Materials" van Philip Pullman. Fantastische trilogie waarin kinderen geboren worden met een ziel in de vorm van een dier. En waarin de volwassenen uiteraard proberen die dieren los te koppelen. Rot volwassenen ook. Echt een aanrader, deze reeks. Heel mooi geschreven en een wijs man, die schrijver. Er is ook een slechte film van het eerste deel gemaakt. Die moet je maar niet kijken."

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Op stap met de kindercamper

Kamperen met kleine kinderen relaxt? Mwah alleen als je houdt van een auto volgepropt met kleren, eten, tenten en slaapzakken, rijden over de Route du Soleil met ‘zijn we er al bijna?’ op repeat en de tent opzetten terwijl je kroost de boel op z’n kop zet. 

Geef een boompje

Een origineel cadeau en groen tegelijk: een boom via de post versturen. Dat lukt nooit, zou je denken. Toch wel!

De Leukste kerst van Esmay

“Al vanaf dat ik een klein meisje ben vieren we kerst samen met ooms, tantes, neefjes, nichtjes en mijn grootouders."

Monopoly met katten

Kijk, sommige dingen zijn gewoon heel goed nieuws. Dit Monopolyspel in kattenthema bijvoorbeeld.