Tips van een smartlapkenner

Het levenslied van Rudi de Graaff

Het verschil tussen een smartlap en een levenslied

Onze muzikale Leuke Mensen zaten nét niet helemaal lekker in de smartlap. Da’s jammer, want we hadden graag van ze gehoord wat het levenslied voor ze betekent. Gelukkig had Phil Tilli wel connecties met een echte levensliedkenner: muzikant Rudi de Graaff. Naast percussionist bij o.a. Gotcha! en B-Movie Orchestra is hij ook oprichter van de Smartlappenkaraoke en wijlen band JAH6, die levensliederen met een reggaebeat combineerde. Daarnaast schrijft Rudi onder pseudoniem Kor zelf ook levensliedjes. Hij is vader van Veere (13) en Thinka (3 weken) en woont met vriendin Laurette aan het mooiste pleintje van Amsterdam in Oud-West. 

Rudi, vertel. Wat betekent het levenslied voor jou?

“De verhalen die, al dan niet waargebeurd, verteld worden in een smartlap zijn vaak prachtig. Verhalen over moedermoord, drankmisbruik, uit de hand gelopen begrafenissen, dievenwagens; ik vind het heerlijk. Je eigen leed valt altijd weer mee! ;-) Wist je trouwens dat er wel degelijk een verschil is tussen een smartlap en een levenslied? De smartlap is vaak in de jij-vorm geschreven, terwijl het levenslied meestal over het leven van de zanger/schrijver zelf gaat.”

Kijk, dat zijn nog eens leuke weetjes. Wat zijn eigenlijk je favoriete smartlappenzangers of –zangeressen?

“Dat vind ik altijd een moeilijke vraag. Johnny Jordaan moet natuurlijk genoemd worden, dat was echt een ster in zijn tijd. En hij had geen makkelijk leven. Hij had een glazen oog omdat zijn neefje Willy Alberti een sneeuwbal met een steen erin naar zijn hoofd had gegooid, hij worstelde met zijn homoseksualiteit… nee, niet gemakkelijk allemaal. Maar toch heeft-ie veel vrolijke liedjes gezongen: “Bij ons in de Jordaan”, “Joi Joi Joi wat plezier”. De donkere liederen zijn ook zo mooi; "Amsterdam Huilt" van Zwarte Riek. "De Dievenwagen" van Willy Alberti. En Hazes, tsja, daar kan niemand om heen toch?!”

Waar gaan je eigen levensliederen eigenlijk over?

“De levensliedjes die ik zelf schrijf zijn allemaal vrolijk en gaan over de liefde. Dat kan dus ook.”

Zin om ook een keer uit volle borst smartlappen te zingen? Houd de Smartlappenkaraoke van Rudi in de gaten. 

Beluister de nummers van Rudi in onze speciale smartlappenplaylist op Spotify

Tip van de redactie

TIP VAN DE REDACTIE

De leukerds van Leukedingendoen doen niets liever dan jou verrassen met bijzondere vrije tijd tips. Zelf ook een goeie tip? Laat het ons weten via Twitter of Facebook.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Dagje televisie maken

Die reclames die je pauze van GTST moet bekijken maken je nou niet bepaald blij, net zoals de nieuwste acteur die tijdens de desbetreffende soap het toneel betreedt.

DOMunder

Onder het Utrechtse Domplein schuilt een verborgen wereld. Hier vind je schatten van wel 2000 jaar oud.

Electric Ladyland

Van dit museum bestaat er maar één ter wereld. Het is namelijk een museum met alleen maar fluorescerende kunst: Electric Ladyland.

Top 5 artiesten om in de gaten te houden

Geen zin om urenlang muziekblogs af te struinen op zoek naar bijzondere artiesten? Marcel tipt een aantal speciale...