De Leukste kerst van Esmay

Eventjes stilstaan

En het perfecte kersttoetje

Traditiegetrouwe kerst
“Kerst vier ik het liefste met familie en vrienden. Eerste kerstdag bij mijn ouders, tweede kerstdag bij mijn schoonouders en derde kerstdag traditiegetrouw met vrienden.

Ik vind het heerlijk om lekker samen te eten en lang te tafelen of juist lekker lui in mijn pyjama op de bank te blijven hangen met een dekentje, warme chocomelk en -net zoals vroeger- alle afleveringen van prinses Sissi op tv te kijken.”

Even stilstaan
“Kerst is voor mij het moment om even stil te staan. Een moment van bezinning en overdenking. Een moment waarop ik zo tegen het einde van het jaar bewust, soms onbewust even een momentje neem om het afgelopen jaar te overdenken: dromen, ambities, kansen, genomen risico’s.

Maar ook het moment voor 'kerstgemis', want met kerst mis ik degenen die er normaal altijd als vanzelfsprekend waren des te meer. Ik brand daarom een extra kaarsje en breng even een bloemetje bij het kerkhof.”


Dat heerlijke kerstgevoel
“Begin december, wanneer de tempratuur buiten daalt, de kachels binnen lekker hoog staan, de dagen lang en donker zijn en binnen de kaarsjes gezellig branden, steken de kerstgevoelens al de kop bij me op.

Dan krijg ik de neiging hele dagen languit voor een brandende kachel te liggen, met een kop thee en een bak kerstkransjes. Dan verlang ik weer terug naar vroeger. Hoe ik luisterde naar kerstliedjes die mijn moeder met een zachte stem voor me neuriede.”

Fijne herinneringen
“Al vanaf dat ik een klein meisje ben vieren we kerst samen met ooms, tantes, neefjes, nichtjes en mijn grootouders. Ik herinner me de lange kersttafel die vol stond met eten en de oven die overuren draaide. De verschillende soorten chocolaatjes die mijn moeder zorgvuldig op de zilveren kerstschaal legde. Een bijzondere schaal die altijd met kerst tevoorschijn werd getoverd en nog steeds.

Ik herinner me ook de kerstliedjes die er op de piano werden gespeeld door mijn zus en hoe ik samen met mijn broertje om die piano heen stond en vrolijk mee zong. Mijn opa die altijd grapjes maakte aan tafel en mijn tantes waar ik altijd op schoot kroop om te kroelen.

Ik herinner me de eindeloze sing-a-longs van the sound of music die we na het kerstdiner met de hele familie keken en waar mijn moeder en ooms altijd in koor mee blèrden op het liedje Edelweiss. Met een warm gevoel kijk ik terug op de pyjamafeestjes die na het kerstdiner volgden samen met mijn nichtjes en neefjes.

Toen ik wat ouder werd was ik op tweede kerstdag altijd op de dansschool te vinden bij het kerstbal. Uren kon ik zwieren op de dansschool en was vooral het Latin blok mijn favoriet. Mijn moeder maakte dan speciaal voor de gelegenheid een speciale kerstbaljurk met alles erop en eraan.”

Gebakken Alaska
“Het lekkerste aan de kerstdiners, zijn de toetjes. Eén van de meest spectaculaire toetjes die ik ooit bereid heb is Omelette Sibérienne ook bekend als Baked Alaska. Een ijsgerecht dat als dessert wordt gegeten. Het bestaat uit cake, ijs en opgeklopt eiwit.”

Een echte kerstboom
“Traditiegetrouw zoek ik samen met mijn vriend elk jaar een échte kerstboom uit. Dit doen we dan meestal bij de Ikea, omdat we zo Staatsbosbeheer steunen.

Tijden het optuigen van de boom, zetten we altijd de kerst-cd van Mariah Carey op. Mijn lief hangt dan de lichtjes in de boom en ik doe de versiersels. Wanneer we dan helemaal klaar zijn, hangen we samen onze alternatieve engelenpiek in de boom, drinken we wijn en proosten we op weer een mooi afgelopen jaar samen.

Dit jaar hadden we alternatieve kerstversiersels voor in de boom. Ik had 20 rode houten harten gekocht waar we ieder 10 wensen voor elkaar opschreven en in de boom hingen.”

Top 3 kerstuitjes in Utrecht
“Haal de schaatsen maar uit het vet en kom naar de Kerstmarkt Utrecht. Niet omdat we verwachten dat de Oude Gracht in het 2e weekend van december bevroren is (zou wel de ultieme kerstsfeer zijn natuurlijk), maar omdat er eindelijk weer een ijsbaan op de Neude komt!

Ook leuk: van vrijdag 21 november tot en met 4 januari is er het China Light festival in de Botanische Tuinen op de Uithof. het is net alsof je een Aziatisch Sprookje meemaakt! Bijpassende Aziatische hapjes en drankjes en optredens maken een bezoek compleet.

Ten slotte kun je de mooiste plekken en soms verborgen schoonheden van Utrecht ontdekken. Elke zaterdag in december kun je om 13:30 uur meelopen met een winterse hotspotstadswandelingdoor de stad.”

 

Bekijk hier alle tips van Esmay

De Leukste kerst van de Leukste mensen

TIP VAN De Leukste kerst van de Leukste mensen