Gevangenismuseum

Geen straf om te bezoeken

Eigen rechter spelen

De kans is klein dat je iemand kent die gezeten heeft. Dus waar hebben die mensen het eigenlijk over die roepen dat Nederlandse gevangenen het zo goed hebben? Dat het helemaal geen pretje is ontdek je in het gevangenismuseum in Veenhuizen. Hierin staat het gevangenisleven vanaf het jaar 1600 tot nu centraal.

Bekijk boevenpakken en werktuigen of maak een ritje in een originele boevenbus (jaja, ook aan de kinderen is gedacht). Ervaar claustrofobische slaapkooien, een oude kerker of een replica van een cellenblok. Ben je meer van het veroordelen? Neem dan plaats op de stoel van de rechter en berecht je rot. 

Contactgegevens

Nationaal Gevangenismuseum
Oude Gracht 1, Veenhuizen
T: (0592) 388264
 
info@gevangenismuseum.nl 

Tip van de redactie

TIP VAN DE REDACTIE

De leukerds van Leukedingendoen doen niets liever dan jou verrassen met bijzondere vrije tijd tips. Zelf ook een goeie tip? Laat het ons weten via Twitter of Facebook.

VERGELIJKBARE LEUKE DINGEN

Speelpark Klein Zwitserland

Het lijkt onbegonnen werk: de aandacht van kinderen wegtrekken van hun flikkerende en bliepende schermpjes. Ja jij Nintendo 3ds, iPad en smartphone.

Snurken in een wijnvat

Kies jij voor Vinho (Portugees voor ‘wijn’) of Barril (Portugees voor ‘vat’)? Ach, het maakt ook niet zoveel uit. Het zijn allebei reuzewijnvaten van de familie Kôpke uit Portugal. En jij kunt erin slapen. 

Jouw überhippe Instagram-kiekjes ouderwets per post

Ontvang je tegenwoordig alleen nog oubollige maar goedbedoelde kaartjes van je oma op je deurmat? Het handmatig versturen van ansichtkaarten is niet meer wat het geweest is. En hoe vaak print jij je foto’s eigenlijk nog? Waarschijnlijk nauwelijks of nooit. 

Persoonlijk tafelzeil

Tafelziel: een stevig en transparant tafelzeil dat je zelf kunt versieren met foto’s, kinderknutsels, briefjes en andere mooie herinneringen. Zo wordt het een persoonlijk pronkstuk om constant aan te blijven passen.